Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Pojďme se nám zasmát

Evropa je úžasné místo pro život, ale jak ukázal David Černý s přáteli, stačí dost málo k tomu, aby na povrch vyplavaly staré křivdy a bolesti, které mezi námi budou, i když už nemusíme na hranicích ukazovat pas.

Několik měsíců to viselo ve vzduchu: David Černý chystá pro Radu Evropy kolektivní dílo, po jehož odhalení nám státy Evropské unie vyhlásí válku, šuškalo se na výtvarné scéně. O podobě plastiky se nic moc nevědělo a už vůbec nic o tom, že ji vytvořil jen Černý s několika přáteli a ona kolektivnost je mystifikace, jejíž obětí se stala i česká vláda (více na str. 52).

Po zveřejnění návrhů Entropy se Černý nejdřív musel minulý týden zodpovídat českým médiím. Proč si dělá legraci z Václava Klause, když nechá na mapě republiky běhat jeho výroky o globálním oteplování a EU? O pár dní později už se na Klause nikdo neptal. Že si náš prezident nevidí v některých věcech na špičku nosu, je věcí známou, jeho citáty na plastice jsou vlastně jen realistickým zachycením daného stavu. Ovšem proč musí Bulharsko reprezentovat zrovna turecký záchod a proč Slovensko nafouknutá bublina, již tamní ministr zahraničí Kubiš bůhvíproč považuje za salám?

Londýnské Times napsaly, že aféra kolem plastiky ještě oslabila důvěru ve schopnosti českého předsednictví, podle Financial Times jde o kulturní debakl, Nürnberger Nachrichten míní, že se Češi blamovali před celou Evropou a berlínský Tagesspiegel vyzývá, aby se podobným kouskům Evropané nesmáli.

Jak je vidět, na starém kontinentu je mnohem více lidí než jen hlava našeho státu, kteří mají problém vnímat věci jinak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].