Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Mramoroví bouřliváci

Už skutečnost, že sobotní hlavní vysílací čas na ČT 2 patří na půl roku československé filmové nové vlně, je programovou událostí sezony. Šestadvacet filmů z šesté dekády minulého století doprovodí stejný počet dokumentárních portrétů jejich tvůrců.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Bez potutelné jiskry v očích by tohle nevzniklo. (Formanovo Hoří, má panenko!) - Autor: Filmové studio Barrandov • Autor: Respekt
Fotografie: Bez potutelné jiskry v očích by tohle nevzniklo. (Formanovo Hoří, má panenko!) - Autor: Filmové studio Barrandov • Autor: Respekt

Už skutečnost, že sobotní hlavní vysílací čas na ČT 2 patří na půl roku československé filmové nové vlně, je programovou událostí sezony. Šestadvacet filmů z šesté dekády minulého století doprovodí stejný počet dokumentárních portrétů jejich tvůrců. Po zmapování rockové historie ve čtyřicetidílném seriálu Bigbít se producent Čestmír Kopecký pustil do dalšího rozsáhlého projektu reflektujícího tuzemskou kulturní historii. Populární i obskurní muzikanty nahradili ve Zlatých šedesátých aktéři místního filmového zázraku.

Mí kinofilové mi rozumějí

Srovnávání s Bigbítem zatím není na místě. Komplexní, chronologicky vyprávěný příběh nové vlny teprve vzniká a nyní uváděné sobotní autorské profily se nedají brát než jako aperitiv před hlavním chodem. Filmový historik Jan Lukeš totiž s režisérem Martinem Šulíkem natočili rozhovory s šestaosmdesáti filmovými profesionály, herci nebo teoretiky. Materiály hodlají zúročit do celovečerního filmu pro kina a šesti televizních dílů mapujících vývoj naší kinematografie od konce druhé světové války až do normalizační agonie. Autoři se rozhodli nechat většinu výpovědí zatím stranou a portréty sestavili pouze ze subjektivně laděných vzpomínek filmařů, dobových fotografií a ukázek z filmů.

K legendám…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].