Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Doba plynová

Kde leží srdce Evropy? Kdysi se říkalo, že v Praze. Dnes zjišťujeme, že možná spíš v Asii: za Uralem, na západní Sibiři, kde se nacházejí největší ruská ložiska zemního plynu.
V minulých dnech se ucpala jedna z důležitých tepen přivádějících ze srdce krev. Šokující je, že stačilo otočit několika kohouty a do velké části Evropy přestal plyn úplně proudit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Stačí otočit kohoutem a plyn neproudí. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Stačí otočit kohoutem a plyn neproudí. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Kde leží srdce Evropy? Kdysi se říkalo, že v Praze. Dnes zjišťujeme, že možná spíš v Asii: za Uralem, na západní Sibiři, kde se nacházejí největší ruská ložiska zemního plynu.

V minulých dnech se ucpala jedna z důležitých tepen přivádějících ze srdce krev. Šokující je, že stačilo otočit několika kohouty a do velké části Evropy přestal plyn úplně proudit. Ať už je viníkem krize kdokoli, záběry nevytopených sofijských sídlišť a odstavených slovenských továren ukazují, že přinejmenším střední a východní Evropa nemůže tolik spoléhat na jediného partnera. Jako celek dováží totiž Evropská unie z Ruska „jen“ čtvrtinu plynu, který potřebuje; Česko v běžné situaci importuje z východu 70 procent a u některých jiných zemí je závislost v podstatě stoprocentní.

Gigantická ložiska na západní Sibiři začala vznikat v druhohorách, před 90–140 miliony let v rozlehlém mělkém moři, rozkládajícím se na velmi staré desce zemské kůry. V klidných vodách pradávného moře se usadily horniny na ploše statisíců kilometrů čtverečních. V třetihorách se pak v těchto vrstvách, na obrovské rozloze, pomalu a nerušeně akumulovaly uhlovodíky. Například západosibiřské ložisko Urengoj, jedna z největších zásobáren zemního plynu na světě, obsahuje zhruba čtyřikrát více plynu než největší ložisko na území Evropské unie (Groningen v Nizozemsku).

Není proto divu, že řada nových tras, které Evropa…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].