Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Kampaň bez obsahu

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Také jste si všimli té záhady? Od rozhodnutí Ústavního soudu, ve kterém zrušil ústavní zákon o předčasném vypsání voleb, již uběhlo několik dní a Česká republika stále existuje a funguje. Z řečí o vyhozených stamilionech a ústavní krizi najednou nezbylo nic, ukázalo se, že sloužily „jen“ k zastrašení ústavních soudců (k tématu viz článek Ondřeje Kundry na str. 19).

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Předčasné volby budou, jen o pár týdnů později. Kampaň tedy běží dál a politická soutěž také. Mimochodem, ČSSD si na své volební materiály zvolila slavné heslo

Václava Klause

z roku 1997:

„Jedeme dál.“

Zajímavé.

Rozhodli jsme se řádně prozkoumat, o čem to letošní politické klání je. Respektive co nám o sobě a o svých plánech říkají politické strany. Chvílemi je to pátrání téměř dobrodružné, protože politici toho tentokrát veřejnosti nechtějí říct mnoho. (Více si přečtete v komentáři a článku Marka Švehly na str. 1216–18.)

S volbami souvisí i rozhovor Petra Třešňáka a Ondřeje Kundry s šéfem nové strany TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, který například vysvětluje, v čem se liší jeho postoje vůči rozhodnutím Ústavního soudu od názorů Miroslava Kalouska. Nebo proč se tito pánové neshodnou na stanovisku vůči několikamiliardové zakázce na odstranění ekologických škod. Zatímco Kalousek ji prosazuje, Schwarzenberg kritizuje. Když by bylo hlasování ve straně a předseda prohrál, co by udělal? Kde je hranice, za kterou není ochoten jít? „Až to bude morální otázka. To je pro mě hranice, kdy bych se radši vzdal funkce a odstoupil. Máte pravdu, že jsou různé signály, že je ta zakázka na odstranění ekologických škod šitá na míru jisté firmě, nebudu říkat komu, a že ještě budeme muset oslovit někoho nezávislého, kdo by to posoudil.“ (Více na str. 38–41).

Už tuto středu na stáncích najdete speciální číslo Respektu k dvaceti letům svobodné cesty české společnosti, ale vlastně i k dvaceti letům našeho týdeníku. Respekt totiž vznikl jen tři dny po začátku sametové revoluce 1989 a je tak vlastně nejstarším zpravodajským týdeníkem v Česku. Dvacet let není na první pohled mnoho. Například časopis The Economist, jehož články pravidelně nacházíte na našich stránkách, vychází bez přestávky od roku 1843. Jenže dvacet let ve střední Evropě se rovná téměř sto rokům v Evropě západní. Je to pochopitelně řečeno s nadsázkou, ale pravdou je, že současných dvacet let je nejdelší etapou svobody a bezpečí v našich dějinách za poslední stovky let.

Ve speciálním čísle naleznete články, které v Respektu vycházely od roku 1989 a jež se týkaly významných okamžiků našich novodobých dějin. Jsou tu články o rozpadu Československa, pádu Václava Klause, o krachu IPB, zneužívání bezpečnostních složek, sporech o Benešovy dekrety, opětovném vzestupu Václava Klause atd. Zvláštní vydání si můžete koupit ve stáncích nebo jej získáte zdarma při předplacení Respektu.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, příjemné čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].