Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Měl by se změnit ústavní článek definující podmínky rozpuštění Poslanecké sněmovny?

Petr Pithart • Autor: Karel Cudlín
Petr Pithart • Autor: Karel Cudlín
Petr Pithart • Autor: Karel Cudlín
Petr Pithart • Autor: Karel Cudlín

PETR PITHART

1. místopředseda Senátu PČR, KDU-ČSL

Čtyři situace, které podle čl. 35 ústavy mohou vést k rozpuštění sněmovny, dostačují. Společný je jim předchozí nezdar: prezident, vláda či poslanci něco nezvládli, nestíhají, něco nefunguje a nezbývá než „znovu rozdat karty“. Ústavodárce vědomě nedal poslancům možnost, aby se rozpustili jen proto, že je to pro většinu z nich – byť třípětinovou – zrovna výhodné. To je podle mě stejné „tabu“ jako možnost mandát si prodloužit. Volba na pevný čas je jednou z nedotknutelných náležitostí demokratické ústavy. To je ono „materiální ohnisko“ ústavy, o němž se soudí, že nikdy nemůže být zpochybněno. A které ze snahy vyhnout se sporům nebývá raději explicitně definováno.

Karel Klíma • Autor: Archiv
Karel Klíma • Autor: Archiv

KAREL KLÍMA

vedoucí katedry ústavního práva, ZČU

Podle mého trvalého názoru je takzvané samorozpuštění Poslanecké sněmovny ve světě velmi výjimečná záležitost, neboť tím sama Poslanecká sněmovna mění volební období. Z tohoto hlediska osobně prosazuji stabilitu české ústavy a i přes problémy našich politických stran nejsem protagonistou jakéhokoli doplňování ústavy, kde by se zapracovalo takzvané samorozpuštění. Samozřejmě jako profesor ústavního práva musím v budoucnu respektovat jakýkoli nový ústavní zákon.

Vojtěch Cepl • Autor: Günter Bartoš
Vojtěch Cepl • Autor: Günter Bartoš

VOJTĚCH CEPL

bývalý ústavní soudce

Je to nejnaléhavější změna ústavy, po níž volám mnoho let. V tomto smyslu může mít současná krize pozitivní efekt na žádoucí úpravu naší ústavy. Škoda že těch několik málo dodatků ústavy muselo vždy být vynuceno krizí.

Iva Brožová • Autor: Matěj Stránský
Iva Brožová • Autor: Matěj Stránský

IVA BROŽOVÁ

předsedkyně Nejvyššího soudu

Změna ústavy by měla být abstraktní a trvalá tak, aby umožňovala řešit nejen danou situaci, ale i situace, které by mohly ve variabilitě života teprve nastat. Inspirující by také mohl být německý model, který brání pádu vlády nekonstruktivní parlamentní většinou tím, že vyslovení nedůvěry spolkovému kancléři podmiňuje shodou na jeho nástupci. Zákonem, a to ani nejvyšší právní síly (tedy ústavou), však nelze nahradit nedostatek politické vůle respektovat stanovená pravidla.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 37/2009 pod titulkem Anketa: Měl by se změnit ústavní článek definující podmínky rozpuštění Poslanecké sněmovny?