Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Aktualita

Mexická chřipka na postupu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Omezení provozu škol a úřadů, zákaz shromažďování nebo konání sportovních či společenských akcí, zapojení studentů medicíny jako pomocné síly lékařů. Tak by mohla vypadat situace v Česku při propuknutí pandemie mexické chřipky, jak s ní počítá nejdramatičtější scénář.

Zatím se nedá odhadnout, jestli skutečně nastane, ale prudký nárůst zaznamenaných onemocnění v posledních dnech (v čase uzávěrky se vědělo o sto šedesáti) svědčí o tom, že mexická chřipka bude pro zemi reálný problém. Odborníci předpovídají, že do několika týdnů budou denně přibývat nakažení po stovkách.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Hlavní vlnu onemocnění očekávají epidemiologové na podzim, kdy nastanou pro virus mexické chřipky ideální podmínky. V chladném a vlhkém počasí se snadněji šíří, a navíc se budou lidé zdržovat pohromadě v uzavřených místnostech – třeba ve školách. K tomu, aby se šíření viru dostalo pod kontrolu, by bylo ideální, aby proti němu získala očkování třetina obyvatel. Stát ale počítá s nákupem očkovací látky jen pro čtvrtinu lidí. Očkování se rozdělí mezi lidi nezbytné pro zajištění chodu státu (lékaři, policisté, hasiči) a lidi se sníženou obranyschopností organismu.

Zatímco v zemích jako USA nebo Velká Británie už očkování začalo, Česko teprve dojednává nákup očkovací látky. Farmaceutická společnost Baxter, která vakcíny proti mexické chřipce vyrábí v závodě na Kolínsku, Česku vakcíny nedodá. Podle jejích zástupců má společnost podepsané smlouvy na dodávky 80 milionů dávek do pěti zemí včetně Velké Británie, Irska a Nového Zélandu a nemá kapacity na to, aby přijímala další objednávky. Vakcíny by měly Česku dodat firmy Novartis nebo GlaxoSmithKline.

Lidé budou očkováni z nařízení vlády jedině registrovanou vakcínou, která musí být důkladně prověřena, že nemá nežádoucí vedlejší účinky. Proto se u nás s očkováním začne až na přelomu listopadu a prosince. Některé země už ale oznámily, že kvůli vysokému počtu nakažených začnou očkovat i vakcínou bez registrace.

Celosvětově se mexickou chřipkou nakazily už statisíce lidí. Světová zdravotnická organizace zaznamenala přes 1100 úmrtí, většinu z nich v USA, které jsou touto chorobou nejvíce postižené. Podle Státního zdravotního ústavu jsou nemocní v Česku bez komplikací. Většina nakažených prý přicestovala ze zemí s vysokým výskytem viru mexické chřipky, jako jsou Velká Británie, Řecko, Španělsko nebo Francie. 

K tématu rozhovor K věci na str. 15.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 33/2009 pod titulkem Mexická chřipka na postupu