Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Za vším hledej muže

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Alespoň v Česku to tak je. Fischerova vláda to však chce změnit

V Česku řádí záhadná choroba, která napadá jen zástupkyně něžného pohlaví a vyhání je ze všech míst, odkud se řídí země. Po zmizení žen z krajských zastupitelstev postihne stejný osud i Poslaneckou sněmovnu. Už za dva a půl měsíce si tak Česká republika připíše těžce vydřené prvenství: ve zdejším sněmu usedne vůbec nejméně žen v celé Evropské unii. Epidemie je už tak vážná, že se do věci vložila vláda a chce ordinovat protilék.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Moc a nic než moc

Poslankyně

Anna Čurdová

(ČSSD) patří k delegátům, kteří v tomhle volebním období rozhodně nezaháleli. Za tři roky předložila pětadvacet zákonů, čímž několikrát překonala sněmovní průměr. V Poslanecké sněmovně patřila mezi časté řečníky a na rozdíl od řady svých kolegů byla pro novináře, a tím pádem i pro veřejnost, vždy dostupná. Když mluví o politice, z každého slova je cítit, že ji tohle povolání baví.

„Je to skvělá práce,“

říká.

„Potkávám řadu inspirativních lidí, které bych jinak nepotkala. A navíc mám možnost řešit problémy, kterých by si třeba nikdo jiný nevšiml.“

Na jejích zákonech zaměřených převážně na usnadnění života různě znevýhodněných a handicapovaných lidí je vidět, že té možnosti využila vrchovatě.

I když by poslankyně Čurdová ve své…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].