Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Očistný rituál sibiřského šamana zahájil Prázdniny v Telči. Konec července přinesl tropy. Vláda schválila prosbu občanů o plošný protikomáří postřik Třeboňska. Zahraniční firmy zahájily velký útěk z Česka na Východ. Ministerstvo financí oznámilo, že schodek rozpočtu na příští rok přesáhne 200 miliard korun a státní účty Česka se bez zásadních škrtů brzy rozjedou dolů po šikmé ploše.
No ale co dělat? Na důchody sáhnout nelze, protože na to je zákon, školství už jsme obrali v minulosti a zdravotnictví je už teď v minusu – takže představa odebrat kdekoli je dost problematická, komentoval naléhavou vládní výzvu k šetření ekonomický expert ČSSD Jiří Havel. Uplynulo 590 let od pražské defenestrace. Zlevnily cihly. Americký Senát zveřejnil stanovisko, že Spojené státy neobětují svůj raketový štít v Polsku a Česku dohodě s Rusy o snižování počtu jaderných zbraní. Pražská burza vyrostla nejvíce od loňského října. Noviny informovaly, že francouzský prezident Nicolas Sarkozy běhal na horkém slunci a skončil v nemocnici s úpalem. Počet tuzemských případů mexické chřipky se vyšplhal na 63. Z průzkumu ministerstva školství vyplynulo, že drtivá většina lidí v České republice má strach, že až zestárnou, budou žít v chudobě, bez léků a v holobytech. Statistikové spočítali, že průměrná penze v Česku dosahuje 10 tisíc korun a že veškeré výdaje na zdraví nepřesahují u penzistů v průměru 400 korun měsíčně.
Že když je v nejlepším úmyslu vypustíte ven, tak se k vám zase vrátí; a že když na ně úpěnlivě myslíte, to jest děláte všechno jen pro ně, tak vám utečou, protože se jim k vám nechce, odpověděla fotografka Sára Saudková na otázku Lidových novin „Co nejdůležitějšího jste se v životě naučila o penězích?“. Vichřice rozmetala turistický kemp Liščí farma u Vrchlabí. Provozovatelé koupališť ohlásili velké ztráty. Na východním břehu Bajkalského jezera se při výletu vzdálil od své skupiny a beze stopy zmizel český turista. Nehoda kamionu zablokovala dálnici Praha–Brno u Devíti křížů. Čerstvě založenou stranu Občané.cz opustilo kvůli pochybám o schopnostech vedení dvacet procent členů a předseda partaje Petr Havlík řekl v novinách, že nad odchodem takových lidí pociťuje úlevu. Bolek Polívka oslavil 60. narozeniny.
Mrzí mne, že mi nevěříte, napsal bývalý ministr průmyslu a poslanec ČSSD Milan Urban Hospodářským novinám poté, co jej několikrát marně žádaly, aby doložil své tvrzení, že si sám platil svoji letošní dovolenou v luxusním italském letovisku Monte Argentario; poslance tam na jachtě vyfotili novináři ve společnosti známého lobbisty ČEZ Vladimíra Johanese a vzniklo podezření, že tato dovolená je speciálním „díkem“ společnosti ČEZ Milanu Urbanovi za to, že nedávno pomohl protlačit sněmovnou zákon darující ČEZ šedesát miliard v obchodech s emisními povolenkami; ve stejné době jako Urban trávil v Monte Argentariu dovolenou i jiný stoupenec miliardového dárku pro ČEZ – expremiér Mirek Topolánek (ODS). V Hříměždicích skákal highjump Orlando Duque. Předseda ČSSD Jiří Paroubek upozornil v Literárních novinách amerického prezidenta Baracka Obamu, že jeho země „už nemůže dělat sama hlídače světového pořádku“, ale musí k tomu přizvat ještě Rusko a v „koncertu velmocí“ vzájemně respektovat své zájmy.
Tak to nás Pánbůh ochraňuj, koncert velmocí fungoval vždycky jen velmi krátkou dobu a pak to vedlo k velkým konfliktům, komentoval Paroubkovu výzvu bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Dál padaly ceny chat a chalup. Komunisté oznámili, že když je ČSSD po volbách vezme do vlády, jsou ochotni zopakovat svou omluvu za „minulé chyby“, kterou vyslovili na sjezdu KSČ po ztrátě moci v roce 1989. Na Přerovsku řádil žhář. Pětiletá dívenka přejela travní sekačkou svého dvouletého bratra a usekla mu nohu. Po dvanácti letech se do Čeladné vrátil evropský golfový turnaj. Česko se probojovalo na první místo v žebříčku evropských zemí, kde je nejméně abstinentů a nejvíce alkoholiků. Na Sázavafestu vystoupil Moby. Vědci vypátrali, že rozvedení lidé trpí chronickými chorobami o pětinu více než lidé žijící v nepřerušeném manželství. Průzkum společnosti truconneXion odhalil, že pětinu pracovní doby proflákají Česi na Facebooku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 32/2009 pod titulkem Minulý týden