Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Měli byste se o to začít zajímat

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

S epidemiologem Davidem Fedsonem o světovém očkování proti prasečí chřipce

Státy, nejvíce postižené prasečí chřipkou, se v mexickém Cancúnu radí, jak proti pandemii postupovat. Očkování proti viru, který dosud na planetě nakazil 77 tisíc lidí (přes 300 nemocných zemřelo), by mělo začít na podzim, ale je jasné, že na všechny se nedostane. Přijde kromě chudých zemí zkrátka i Česko? Podle amerického epidemiologa Davida Fedsona to možné je. Fedson Čechům radí, aby se začali ptát svých politiků, jaké má jejich země vyhlídky.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Mnoho vlád už dávno uzavřelo s farmaceutickými firmami smlouvy o dodávkách vakcín proti pandemii chřipky. Česko zatím žádné kontrakty podepsány nemá. Je možné, že se na nás vakcína nedostane?

Situace je velmi nepřehledná, neexistují žádné veřejně dostupné informace o tom, s jakými firmami vlády uzavřely smlouvy a kolik vakcíny nakoupily. Jsme ve stadiu pandemie a vlády, které smlouvy nemají, chtějí rychle nakoupit vakcínu. Desítky zemí jednají s několika firmami na trhu, je to úplně bláznivý chaos, ve kterém je těžké se orientovat. Ve výhodě jsou státy, na jejichž území mají firmy výrobní závody – tedy i Česká republika. Konečné rozhodnutí, jestli vakcína opustí území dané země, nebo bude použita pro vlastní občany, je zcela na příslušné vládě.

Přece ale nejde jen tak zabavit vakcínu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].