Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Lidovci po Kalouskovi

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

KDU-ČSL hlásí, že se znovu stává klidnou silou

Když Miroslav Kalousek před časem bouchnul dveřmi od KDU-ČSL a s ním půlka poslaneckého klubu, s napětím se čekalo, jak velká skupina ho bude následovat. A také na to, jestli už noví lidovečtí šéfové objevili recept na přežití. Tady je zpráva po prvním poločase.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Žádná pandemie

Titulky novin slibovaly velké drama („Úprk sílí. Největší ztráty za dvacet let.“) a zdálo se, že došlo na slova těch, kteří předvídali, že se za Kalouskem vydají zástupy.

Tvrdá data ovšem zprávy o sílícím úprku poněkud upravují. Většina krajů hlásí odchody jednotlivců, do desítek šly ztráty pouze na jižní Moravě – nejnovější informace hovoří o více než šedesáti výpovědích. Že však ani v tradičně lidoveckém regionu nejde o „pandemii“ či „rozpad“, potvrzují aktéři obou táborů. „Žádná pandemie to není,“ přiznává starosta třítisícových Hrušovan u Brna Miroslav Rožnovský, který po „dlouhém a bolestném rozhodování“ odešel z KDU-ČSL po dvaceti letech. Z necelých devíti tisíc členů, kteří v kraji vlastní lidoveckou stranickou průkazku, totiž šedesát představuje necelé procento. Na pandemii to nevypadá ani v porovnání s minulými léty, kdy byl bývalý ministr financí ještě „bratrem Kalouskem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].