Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Byznys a etika

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Rodí se nový pohled na profesi manažera

Na fakultě obchodu Harvardovy univerzity se děje něco nového. Jak se blíží promoce ročníku, který jako první od nástupu světové finanční krize završí obchodně zaměřené studium a získá titul MBA, mezi studenty koluje přísaha, která je zavazuje k tomu, že svou práci budou vykonávat „etickým způsobem“, že budou „usilovat o vytváření udržitelné celosvětové ekonomické, sociální a environmentální prosperity“ a že budou své podniky řídit „v dobré víře, majíce se na pozoru před rozhodnutími a činy, které naplňují úzké ambice, ale poškozují podnik a společnosti, jimž slouží“.

Formulace této nové přísahy magistrů ekonomie a řízení čerpá z přísahy, již v roce 2006 přijala Thunderbird School of Global Management se sídlem v Arizoně. Významná je ovšem skutečnost, že ji převzala světově nejproslulejší obchodní škola.

V době, kdy toto píšu, se přísahou zavázalo asi 20 procent harvardského promujícího ročníku. To samozřejmě cynikům vnukává otázku: „A co zbylých 80 procent?“ Ti, kteří přísahali, jsou ale součástí významnějšího obratu k etice, který přichází po nedávném přívalu odhalení nepoctivosti a nenasytnosti ve finančním sektoru. Vzedmul se zájem o kurzy obchodní etiky a studentské aktivity na předních fakultách obchodu se více než kdy dříve zaměřují na prosazování toho, aby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].