Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Musíme držet sankce

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

S Janou Hybáškovou o evropském vlivu na bouře v Íránu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Má Evropa a s ní i Česko jen přihlížet, jak íránští odpůrci totalitního režimu bojují za opakované volby? Nebo je třeba nějak aktivně zasáhnout? Existuje vůbec prostředek, jak zvenčí dramatické události v protizápadně laděném Íránu ovlivnit? O tom jsme mluvili se znalkyní Blízkého východu, bývalou členkou Evropského parlamentu, dnes předsedkyní Evropské demokratické strany Janou Hybáškovou.

Má Evropa reálnou možnost bouřlivou situaci v Íránu ovlivnit?
Konkrétní situaci, ohledně například přepočítání hlasů, ovlivnit nemůže. Evropa bývá vyzvána k volebnímu pozorovatelství ve státech, které o to požádají. Zpravidla jsou to nové demokracie nebo státy, které potřebují potvrzení legitimity proto, aby se mohly stát partnery světového společenství. Peršané ale o nic takového nestojí. Jim je mezinárodní legitimita ukradená, oni od světového společenství nic nechtějí. Do Íránu jsme tedy pozváni nebyli, a tudíž nemáme legitimní nástroj k tomu, abychom mohli říct, jestli volby proběhly v pořádku, nebo ne. Evropa může jen apelovat na přepočítání hlasů. Nemá ale žádný přímý vliv.

Nemůže ovlivnit tamní situaci diplomaticky?
Diplomaticky už se to samozřejmě děje. Víte dobře, že české velvyslanectví jako velvyslanectví předsednické země už se vyjádřilo a na příštím…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].