Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Aktualita

Nový začátek

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Barack Obama chce skoncovat se vzájemnou rivalitou mezi Spojenými státy a muslimy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Barack Obama

pronesl v Egyptě delší dobu ohlašované poselství k muslimskému světu. V téměř hodinovém projevu na půdě Káhirské univerzity prohlásil, že je „nutné rozetnout začarovaný kruh podezírání a neshod“, a pokusil se nově pojednat několik klíčových sporných bodů. Nabídl muslimům nový počátek dlouhodobě komplikovaných vztahů se Spojenými státy, založený na odmítnutí vzájemných stereotypů, uznání vzájemné důstojnosti a přihlášení se k obecným hodnotám spravedlnosti, pokroku a tolerance, jež jsou společné všem světovým náboženstvím.

Proslov, v jehož průběhu americký prezident citoval z Koránu, Tóry i Bible, se setkal s velkým zájmem, byl okamžitě publikován ve světových i místních médiích a reportéři hlásili, že v jeho průběhu zely ulice Káhiry prázdnotou. Účinek poselství se předem pokusili oslabit svými vlastními projevy vůdci muslimských odpůrců Spojených států Usáma bin Ládin a nejvyšší íránský duchovní vůdce ájatolláh Chameneí, který prohlásil, že celá oblast chová ke Spojeným státům hlubokou nenávist.

Barack Obama se na počátku vystoupení pokusil probořit stereotypní pohled na muslimský svět jako na zaostalou oblast zarytých odpůrců civilizace, když vyjmenoval řadu civilizačních úspěchů, za něž svět vděčí právě muslimům, a popsal podíl muslimů na vzniku a existenci samotných Spojených států. Zároveň odmítl stejně schematický pohled muslimského světa na Ameriku jako na agresivní sebestředné impérium a setkal se přitom s bouřlivým potleskem publika. Americký prezident dále upozornil, že v propojeném světě
21. století již neexistuje jiný způsob řešení problémů než vzájemná spolupráce a otevřené hledání kompromisů.

Obamův rozsáhlý projev se dále zabýval sedmi hlavními spornými body vztahů muslimů s Amerikou – islamistickým terorismem, izraelsko-palestinským konfliktem, íránským jaderným programem, demokracií, svobodou náboženského vyznání, právy žen a ekonomickým rozvojem. Americký prezident jasně potvrdil odhodlání Spojených států bránit se proti jakýmkoli projevům terorismu, který jednoznačně odsoudil i jako prostředek boje Palestinců proti Izraeli. V otázce izraelsko-palestinského konfliktu trval na vzniku palestinského státu jako na jediném možném řešení a tvrdě kritizoval Izrael za pokračující výstavbu osad, „jejichž legitimitu Amerika neuznává a která musí skončit“. Obama zároveň trval na nutnosti Hamásu uznat právo Izraele na existenci a vyzval Palestince k nenásilnému postupu.

Barack Obama přiznal poprvé právo Íránu na mírový jaderný program, pokud země přistoupí na závazky vyplývající ze Smlouvy o nešíření jaderných zbraní.

Celý proslov je dostupný na webových stránkách Bílého domu http://www.whitehouse.gov

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].