Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Jaký máte názor na házení vajec na politiky?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Stanislav Balík

vedoucí Katedry politologie FSS MU

Kultura volebního boje se v průběhu uplynulého století značně proměnila. Tak např. za Rakouska-Uherska byly běžné tzv. kočičiny, kdy se politickým protivníkům rámusilo před domem a vytloukala okna, vejce, rajčata a kameny patřily k běžným nástrojům politického boje. Ještě ve volbách 1946 byla běžná hesla, která bychom dnes označili za negativní kampaň – Ve dne lhal a v noci krad‘, sociální demokrat; Volte voly, volte býky (krávy), jen nevolte bolševiky (klerikály) apod. Není možné schvalovat násilí. Samotné házení vajec sice násilí není, když jde spíše o symbolickou náhražku kamene – k tomu už ale nebývá daleko.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Emma Pecháčková

studentka pražského gymnázia PORG

Sami si je vykoledovali! Rozhodně bych netvrdila, že se jedná o prvopočátky extremismu. Vejce rozhánějící mítink sociálních demokratů nemůžeme srovnávat ani s těžkooděnci, kteří rozháněli CzechTek. A ve své podstatě i samotná ČSSD musí být za podobné útoky vděčná. Politici zvolili taktiku mučedníků pokorně přijímajících úder a v očích svých voličů se stávají mírumilovnými hrdiny a získávají body. Ale nebylo by pro celou českou demokracii
lepší, kdyby Paroubek a jeho parta slezli z pódia, vzali si svá plata a taky si hodili? Když už se u nás nedaří politice, tak alespoň grotesce.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pavel Barša

politolog, Ústav mezinárodních vztahů

Hodit na politika vejce je individuálním aktem komunikace, jímž vyjadřuji svůj nesouhlas. V této podobě je to legitimní politické jednání. Jakmile se však z „hození“ vejce stane „házení“ vajec, tedy kolektivní kampaň, která zabraňuje komunikaci, je tím narušen předpoklad fungování demokracie, jímž je možnost svobodné výměny názorů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jiří Tutter

výkonný ředitel Greenpeace

Vyznávaje nenásilí, Greenpeace by k házení vajíček nesáhlo. Nicméně vajíčka charakterizují dobu a pocity. Zřejmě jsme se již hodně přiblížili k bodu, kdy přestává platit, že Češi na sobě nechají dříví štípat. Lidé vidí, že politika už v sobě nemá vnitřní korektivy. Opozice není schopna korigovat neetické chování koalice a naopak. Vnitrostranické čisticí mechanismy vypovídají službu. Snad každá strana již má svého „Čunka“. Kapka pak může přetéct třeba i ne-pokornou Paroubkovou větou „jestli se vám to nelíbí, můžu odejít“. Pak není divu, že to lidé vezmou doslova. Chyba není na jejich straně.

(Více články v rubrice Komentáře a Česko)

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 23/2009 pod titulkem Anketa: Jaký máte názor na házení vajec na politiky?