Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Po „nejnáročnější opravě v dějinách NASA“ byl z raketoplánu Atlantis znovu vypuštěn na oběžnou dráhu Hubbleův teleskop a začal posílat na Zemi obrázky z dalekých koutů vesmíru. Do Česka se z Bruselu vrátila Entropa. Teplé krásné počasí zlákalo Pražany k výletům a procházkám podél Berounky. Pokles HDP o 3,4 procenta v prvním čtvrtletí roku 2009 potvrdil, že Česko se nachází v největší ekonomické krizi své historie. Papež vstoupil na Facebook. Média přinesla zprávu, že v Barmě začal soud s vůdkyní demokratické opozice a nositelkou Nobelovy ceny míru Aun Schan Su Ťij. Podle úřední statistiky ubylo počítačových pirátů. Fotbalový reprezentant Roman Bednář byl policií přistižen, jak si ve svém anglickém působišti West Bromwich kupuje od dealera dávku kokainu.
I když šetříte, nemusíte o tom vykládat na každém rohu, naopak – měli bychom šířit dobrou náladu a přispět tak k celkové proměně společenské psychiky, vysvětlil generální ředitel společnosti T-Mobile Roland Mahler v Hospodářských novinách svůj pohled na to, co ze všeho nejvíc pomáhá ve snaze zvládnout současnou ekonomickou krizi. Ministerstvo dopravy upozornilo řidiče, že možná podraží dálniční známky. Začaly maturity. IKEA ohlásila vyšší spotřebu kávy ve svých restauracích během víkendových nákupů. Třicet tisíc lidí protestovalo před Pražským hradem na demonstraci Českomoravské konfederace odborových svazů proti dopadům krize na prosté zaměstnance. Mistrem fotbalové ligy se opět stala Slavia. Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského 2008 obdržel Pavel Reisenauer.
Považuji to za velmi úspěšnou cestu – Keňa je velkým producentem řezaných květin, ale protože nemá vyjednanou dohodu o volném obchodu s EU, tak musí ty květiny vozit do Amsterodamu do sídla centrálních společností a nemůže obchodovat volně – my máme šanci té dohodě napomoci, i když je fakt, že do konce našeho předsednictví se to už nestihne, vysvětlil poslanec Oldřich Vojíř (ODS) deníku Mladá fronta DNES, proč on a tři jeho kolegové z ČSSD a KSČM pobývali za státní peníze týden v Keni a Tanzanii. Ministr pro lidská práva Michael Kocáb spustil kampaň proti týrání dětí. Na opravený most ve Žďáru nad Sázavou se vrátili kamenní světci, kteří zde stáli po staletí. Vláda zamítla regulaci lichvy. Na tržišti u Rozvadova shořelo 13 stánků. Jako „památeční místo na počest lidí, kteří – často na úkor vlastních životů – pomáhali za druhé světové války ukrývat židovské děti“ byl na pražském Petříně otevřen jabloňový Sad zachránců dětí. Na Pražském jaru triumfoval peruánský tenor Juan Diego Flórez.
Existuje zde několik stran zelených. Já myslím, že by bylo dobré naučit se je rozlišovat, protože autentická je ta Bursíkova, řekl bývalý prezident Václav Havel na tiskové konferenci, v níž vyjádřil podporu Straně zelených pro blížící se volby do Evropského parlamentu. Elektrárenskému monopolu ČEZ vzrostl čtvrtletní zisk oproti loňsku o čtvrtinu – na 19 a půl miliardy korun. 16 tisíc lidí se zúčastnilo tradičního pochodu Praha–Prčice. Pod heslem „Mrtvice je rychlá. A vy?“ začala celonárodní osvětová kampaň snažící se zvýšit povědomí veřejnosti o nebezpečí cévních a mozkových příhod. Zahradníci ohlásili vyšší tržby. Kardinál Miloslav Vlk oslavil 77. narozeniny. Vedení České televize přiznalo, že mu docházejí peníze a bude muset přikročit k propouštění. Přední světová úvěrová společnost Euler Hermes Čescob vydala zprávu, že počet firemních krachů v České republice vzroste oproti loňsku o čtvrtinu. Vypukla sezona veřejných koupališť. Při pokusu vystoupit na Ču-mu-lang-mu zahynul moravskoslezský horolezec Věslav Chrzaszcz z TJ Baník Karviná. Statistikové spočítali, že v roce 2065 bude v Česku žít třetina lidí starších 65 let – dvakrát více než dnes.
Starší už vědí, že jsou jiné, důležitější hodnoty – lidské vztahy a to, co se nedá koupit v supermarketu, vysvětlil po zveřejnění průzkumu spisovatel sci-fi literatury Ondřej Neff, proč si myslí, že spolu se stárnutím populace zeslábne v Česku i společenská orientace na konzum. Do Pařížské přišla Prada. Na filmové plakáty se rozhodnutím ministerstva kultury vrátilo „Mládeži nepřístupno“.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 22/2009 pod titulkem Minulý týden