Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nevěř soudci z Čech

V pražském centru napadla trojice mladíků člověka. Napřed mu nadávali, pak po něm házeli dlažební kostky a nakonec ho kopali. Bylo to proto, že měl na hlavě jarmulku. Policie je krátce poté chytila. Během vyšetřování zjistila, že dva z té trojice o den dřív napadli v metru mladíka jen proto, že jim připadal jako punker.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V pražském centru napadla trojice mladíků člověka. Napřed mu nadávali, pak po něm házeli dlažební kostky a nakonec ho kopali. Bylo to proto, že měl na hlavě jarmulku. Policie je krátce poté chytila. Během vyšetřování zjistila, že dva z té trojice o den dřív napadli v metru mladíka jen proto, že jim připadal jako punker.

Celé se to stalo vloni v listopadu a teď v březnu vydal Obvodní soud pro Prahu 1 trestní příkaz, v němž muže odsoudil k roční podmínce. Pokud tedy udrží nervy na uzdě a nezačnou zase naprosto okatě na ulici někoho bezhlavě terorizovat, žádný trest za zmíněné útoky prakticky nepocítí. Přitom je soudce mohl poslat do vězení až na pět let. Zvolil však sazbu na spodní hranici trestní škály.

Zdá se to proti zdravému rozumu. Je přece zjevné, že bezuzdné násilí páchané proti vytipovaným jednotlivcům jen tak na ulici útočí proti samé podstatě našeho soužití a nelze se proti němu bránit jinak než přísnými tresty. Vykrást někomu auto také není nic příjemného, lze tomu ale alespoň nějak předcházet, koupit třeba poplašné zařízení. Proti dlažebním kostkám hozeným na nás z ničeho nic na ulici se bránit nelze už jen proto, že člověk s ničím takovým nepočítá a ani nechce počítat. Tuplem se pak musí trestat, když jde o cílený útok proti lidem, kteří se na ulici nějak odlišují – ať už že mají červenou hlavu, snědou kůži nebo nosí náboženské symboly.

V teoretické rovině je nesporné, že česká justice je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].