Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Krize jako šance!

Prožíváme dnes, v roce 2009, druhou světovou revoluci po roce 1989? Před dvaceti lety nečekaně padla berlínská zeď, poté se rozpadl Sovětský svaz, a nakonec se zhroutilo bipolární uspořádání světa z časů studené války. V jubilejním roce teď ironií osudu hrozí, že padne právě ten model kapitalismu, který tehdy slavně zvítězil. Navíc je možné, že jeho pád s sebou strhne Evropskou unii. Kde zůstalo vášnivé vzepětí Evropy?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ulrich Beck - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Ulrich Beck - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Ulrich Beck

je sociolog. Přednáší na London School of Economics a univerzitě v Mnichově, kde také žije. Česky vyšly jeho knihy Riziková společnost, Vynalézání politiky, Moc a protiváha moci v globálním věku a Co je to globalizace? s podtitulem Omyly a odpovědi.

V roce 1946, uprostřed trosek kontinentu zničeného druhou světovou válkou, snil Winston Churchill o sjednocené Evropě: „Až se jednou Evropa spojí, štěstí, blahobyt a sláva jejích čtyř set milionů lidí nebudou mít hranic.“ Dnes nám hrozí opak: Kdyby se Evropa pod tlakem globální ekonomické krize rozsypala, neštěstí, bída a ostuda jejích politiků a pěti set milionů lidí by nemělo hranic!

Prožíváme dnes, v roce 2009, druhou světovou revoluci po roce 1989? Před dvaceti lety nečekaně padla berlínská zeď, poté se rozpadl Sovětský svaz, a nakonec se zhroutilo bipolární uspořádání světa z časů studené války. V jubilejním roce teď ironií osudu hrozí, že padne právě ten model kapitalismu, který tehdy slavně zvítězil. Navíc je možné, že jeho pád s sebou strhne Evropskou unii. Kde zůstalo vášnivé vzepětí Evropy? Kde je vizionářský churchillovský hlas?

Kdo, ne-li EU

Když loni na podzim vytrhl krach bank Evropskou unii ze zalíbeného vzhlížení k vlastnímu obrazu v zrcadle, pomyslel jsem si: Bože, to je šance! Finanční krize vypadala jako na míru šitá právě pro Unii.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].