Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Pád vlády čekal jen málokdo. Důvod? Když chcete svrhnout vládu, musíte mít za ni alternativu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Erik Tabery - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Erik Tabery - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Pád vlády čekal jen málokdo. Důvod? Když chcete svrhnout vládu, musíte mít za ni alternativu. Jak známo, parťáky na boření najdete vždycky, ale na přijetí odpovědnosti těžko. „Ano, úkolem opozice je zkoušet svrhnout vládu a usilovat o moc, ale je neodpovědné svrhnout vládu v době předsednictví, snažit se zostudit vládu a pak tvrdit: Já tam nepůjdu,“ komentuje to v rozhovoru pro Respekt ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Jde o tak zásadní událost, že jí věnujeme podstatnou část čísla.

Co má Obama, který už za pár dní přiletí do Prahy, společného s Topolánkem? Ne, smysl pro humor to není. Překvapivě přeběhlíky. Jiří Sobota připravil téma o ekonomických plánech Baracka Obamy a rozhodně to stojí za přečtení. „Opozice se navzdory počátečnímu vyjednávání s prezidentem rozhodla návrh záchranného balíku odmítnout a vláda si nakonec musela jeho schválení doslova koupit u tří republikánských přeběhlíků,“ píše kolega Sobota a pokud vás zajímá, jak se takové hlasy v Americe kupují, nalistujte si stranu 45.

Nežijeme ale jen politikou. Jan Gregor na str. 53 píše o novém filmu Normal, ale jde o kousek dál. Zamýšlí se nad tím, proč se podobné filmy točí v Česku tak málo: „Podívá-li se člověk na bohatou kolekci českých filmů posledních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].