Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Štěstí soudce Kučery

Soudce Pavla Kučeru navštívilo v posledních dnech, jak on říká, opakované štěstí. Hodně k tomu napomohli jeho kamarádi, stejně vysoce postavení justiční představitelé jako on sám – místopředseda Nejvyššího soudu. Problém je, že osobní štěstí Kučery, jednoho z hlavních hrdinů případu „justiční mafie“, je velmi pravděpodobně zaplaceno ohýbáním práva.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Já na bráchu, brácha na mě. (Soudce Kučera) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Já na bráchu, brácha na mě. (Soudce Kučera) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Soudce Pavla Kučeru navštívilo v posledních dnech, jak on říká, opakované štěstí. Hodně k tomu napomohli jeho kamarádi, stejně vysoce postavení justiční představitelé jako on sám – místopředseda Nejvyššího soudu. Problém je, že osobní štěstí Kučery, jednoho z hlavních hrdinů případu „justiční mafie“, je velmi pravděpodobně zaplaceno ohýbáním práva. Což je zároveň veřejné neštěstí. Protože takový pohled zastává řada zdejších reprezentantů spravedlnosti, je otázka, jak dlouhé trvání bude Kučerovo štěstí nakonec mít.

Operace Brožová

Pro soudce Kučeru to byl dobrý týden. Nejprve vzala obrat kauza „justiční mafie“: pražský vrchní soud, jak známo, odebral případ soudci Vojtěchu Ceplovi, který rozhodl, že Kučeru a jeho pět společníků je za jejich snahu manipulovat zdejší spravedlnost dovoleno nazývat mafiány. A vzápětí přišlo druhé bingo: kárné řízení s Kučerou – právě za jeho účast na schůzkách justiční mafie a ovlivňování korupční aféry vicepremiéra Čunka – bylo přeloženo z Vrchního soudu v Olomouci na Vrchní soud v Praze. Mezi těmi dvěma místy je přitom zásadní rozdíl: na tom prvním nemá soudce Kučera žádné kamarády, faktický šéf toho druhého je mu zavázaným přítelem.

V justici pomalu končí éra rozhodování v přátelském kruhu.Soudce Pavel Kučera je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].