Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Vídeňská blamáž

Takové nápady mají politici rádi. Přece proč na dva dny se spoustou novinářů na palubě neobletět hlavní města čtyř evropských států a neprojednat tam dopady hospodářské krize na východní Evropu i na finanční trhy ve Vídni? Rakouskému ministru financí se nápad podniknout takový výlet líbil, chtěl se ocitnout v roli angažovaného a soucitného partnera východní Evropy. Ale z únorové cesty Josefa Prölla se nakonec stala komunikační katastrofa – na ministra se totiž jeho hostitelé dívali jako na nevítaného posla krize.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Otec východního byznysu. (Bankéř H. Stepic) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Otec východního byznysu. (Bankéř H. Stepic) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Takové nápady mají politici rádi. Přece proč na dva dny se spoustou novinářů na palubě neobletět hlavní města čtyř evropských států a neprojednat tam dopady hospodářské krize na východní Evropu i na finanční trhy ve Vídni? Rakouskému ministru financí se nápad podniknout takový výlet líbil, chtěl se ocitnout v roli angažovaného a soucitného partnera východní Evropy. Ale z únorové cesty Josefa Prölla se nakonec stala komunikační katastrofa – na ministra se totiž jeho hostitelé dívali jako na nevítaného posla krize.

V Záhřebu, Kyjevě, Bukurešti i v Sofii přivítali rakouského návštěvníka chladně, nepotěšily je ani jeho nápady velké pomoci východní Evropě. Chorvatsko prý může „bez větších problémů“ plnit své závazky, řekl chorvatský ministr financí Ivan Šuker.„Nepotřebujeme žádnou pomoc,“ konstatoval zase bulharský ministr financí Plamen Orešarski. Krizi „s nějakými šrámy“ překonáme, reagoval rumunský kolega Gheorghe Pogea. A ukrajinský vicepremiér Hryhorij Nemyrja zase vysvětlil, že jeho země už beztak o finanční pomoci vyjednává s Mezinárodním měnovým fondem a dalšími státy, například s Ruskem.

Politiky, kteří se bojí o mezinárodní pověst svých ekonomik, tedy rakouská diplomatická snaha moc nenadchla. Mnohem více se z ní ale radovala média, kterým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].