Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nesamozřejmost

Je to jako včera, co jsme si připomínali kulaté výročí Mnichova. Ta chvilka, 167 dní od podpisu dohody do příchodu nacistických vojsk, však znamenala pro československou společnost celou věčnost.

„Nikdy jsem neslyšela tolik lidí mlčet,“ napsala ve své reportáži o 15. březnu 1939 reportérka Milena Jesenská do Přítomnosti. Sedmdesát let, která nás dělí od nejtemnějších chvil této země, nedokáže zahladit emoce, jež na čtenáře dobového tisku působí. Přesto se zdá, že se z nejdůležitější a nejtemnější události naší historie stává jen pár knižních kapitol. Což by byla chyba.

A přišel ďábel

Je to jako včera, co jsme si připomínali kulaté výročí Mnichova. Ta chvilka, 167 dní od podpisu dohody do příchodu nacistických vojsk, však znamenala pro československou společnost celou věčnost. A svým způsobem byl březnový příchod okupantů vysvobozením. Tedy v morálním slova smyslu, protože během „své“ druhé republiky Češi dobrovolně přijímali rasové zákony, stavěli koncentrační tábory pro Romy, zbavovali se demokratických institucí a hanili tradici první republiky.

Od poloviny března se to dělo dál, ale už tu byla cizí odpovědnost. Byli tu oni a my. Adolf Hitler připravil Československu speciální program, kdy na jednu stranu zaváděl sociální výdobytky, aby umlčel pracující, ale na druhou krutě trestal jakýkoli vzdor, nezávislou myšlenku. Zároveň systematicky likvidoval intelektuální elitu země, která byla potenciálem pro případnou vzpouru.

Tady se zastavme. Nečetli jste podobné věty už stokrát? Není to tak trochu už na odzívání? Neměli by se tomu věnovat vědci někdy po půlnoci na ČT 2, až…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].