Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Jak svobodné je slovo?

Biskup Richard Williamson má velmi zvláštní a upřímně řečeno nechutné názory: za druhé světové války prý žádní Židé nezemřeli v plynových komorách, zřícení newyorských dvojčat 11. září 2001 nezpůsobila letadla, ale americké výbušniny a Židé prý vedou boj za ovládnutí světa, „aby v Jeruzalémě nachystali trůn pro Antikrista“. A to jsou jen některé z jeho názorů na sekulární záležitosti.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ian Buruma - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Ian Buruma - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Ian Buruma

je spisovatel, žije v New Yorku a přednáší na Bard College. Znají ho i čeští čtenáři z knihy Západ očima nepřátel (2005, spolu s Avishaiem Margalitem), na Slovensku vyšel v překladu jeho Zrod moderního Japonska. Burumovo zatím poslední dílo se jmenuje Smrt Thea van Gogha a hranice tolerance.

Biskup Richard Williamson má velmi zvláštní a upřímně řečeno nechutné názory: za druhé světové války prý žádní Židé nezemřeli v plynových komorách, zřícení newyorských dvojčat 11. září 2001 nezpůsobila letadla, ale americké výbušniny a Židé prý vedou boj za ovládnutí světa, „aby v Jeruzalémě nachystali trůn pro Antikrista“. A to jsou jen některé z jeho názorů na sekulární záležitosti.

V otázkách římskokatolické doktríny byly jeho názory shledány natolik v nesouladu s moderní církví, že jej Vatikán v roce 1988 exkomunikoval, společně s dalšími členy ultrakyonzervativního Kněžského bratrstvo sv. Pia X. K Williamsonovým stoupencům patří britský historik David Irving, jenž si nedávno v Rakousku odpykal trest odnětí svobody za glorifikaci nacistů.

Biskup tedy nepůsobí dojmem vábného člověka. Zaslouží si ale všechno, co mu teď visí nad hlavou? V důsledku názorů, které vyjádřil ve švédské televizi, mu bylo odepřeno opětovné přijetí do církve, které mu nedlouho předtím přislíbil papež Benedikt XVI.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].