Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Necitlivé zacházení komunistického režimu s historickou architekturou je nesporné. Bohužel tento trend dnes pokračuje, často ještě s větší vehemencí (a kapitálem) hnán vpřed mezinárodními obchodními koncerny a „developery“.

ČAS BOURÁNÍ JEŠTĚDŮ

RESPEKT 9/09

Architektura včera a dnes

Necitlivé zacházení komunistického režimu s historickou architekturou je nesporné. Bohužel tento trend dnes pokračuje, často ještě s větší vehemencí (a kapitálem) hnán vpřed mezinárodními obchodními koncerny a „developery“. Jedni i druzí měli a mají malý zájem o místní tradice a historické stavební památky, velký o co možná nejvíce uniformní stavby. Jako špatný příklad uveďme zničení smíchovského areálu fabrik Ringhoffer. Prior v Jihlavě byl předstihnut obchodním centrem City Park vybudovaným jen o několik set metrů dále.

Co se týká samotné otázky takzvané „socialistické architektury“, zdá se mi být pochybná argumentace, že si nezasluhuje zachovat jen proto, že ji vytvořil špatný režim. Potom by se totiž musely nechat v době po „národním obrození“ zbourat také české barokní stavby. Nehledě na to, že – jak bylo i ve článku zmíněno – architektura 70. a 80. let měla co do činění méně se socialismem, avšak často více s tehdejším duchem doby, jenž zanechal své architektonické svědectví také v zemích západní Evropy.

Niklas Perzi

POHODA V POLICEJNÍ ŠKOLE

RESPEKT 10/09

Špatně placení strážníci

V článku ve větě „průměrný plat v policii je dnes o deset tisíc korun vyšší, než je celostátní průměr“ chybí dodatek, že tento výpočet se vztahuje pouze na policii státní.

Policie státní a policie městská jsou instituce, jež jsou financovány nerovnoměrně. Zatímco platy státní policie určuje ministerstvo vnitra, o platech městských strážníků rozhoduje rozpočet města. Jen tak se mohlo stát, že městští strážníci jsou dnes nejhůř placení veřejní zaměstnanci – jejich platy jsou mnohem nižší než platy začínajících učitelů.

Bude někdy někomu stát za pozornost všimnout si těchto do nebe volajících nesrovnalostí v legislativě, aby je napravil?

Šlechta, Pardubice

KOMU VLASTNĚ PATŘÍ ŽIVOT

RESPEKT 10/09

Důstojná smrt

Se zájmem jsem si přečetl váš obsáhlý text o umírání. Informace v něm obsažené patří k nejzajímavějším, které na toto téma byly v posledních letech publikovány. O to překvapivější je absence podstatných informací k situaci v ČR. Již několik let je lídrem diskuse za posílení práv umírajících v ČR skupina liberálních právníků zastupovaná Mgr. Milanem Hamerským. První návrh zákona o „důstojné smrti“ se nám podařilo dostat v září 2008 na jednání pléna Senátu. Senátoři se návrhem odmítli zabývat s často pochybnými a vnitřně nekonzistentními argumenty. V únoru tohoto roku Liberálové.cz dokončili druhý návrh, který již byl připomínkován MUDr. Pafkem a MUDr. Bočkem. Silná podpora dvou třetin veřejnosti k uzákonění eutanazie je v evidentním rozporu s názory většiny politiků, kteří jí brání. Liberálové budou pokračovat ve své snaze posílit práva umírajících.

Milan Hamerský,

tajemník Liberálové.cz

VZESTUP A PÁD

RESPEKT 11/09

Krásné české slovo

Když jsem se v uvedeném článku dočetl, že mobilní operátoři nabízejí také řadu absurdních aplikací jako třeba generátor zvuků brzdění, hned mě napadlo, čím to je. Letmé nahlédnutí do Economistu potvrdilo mé podezření. Redaktor/ka či korektor/ka již nezná krásné české slovo „bzdít“ (bylo by jistější použít průraznější „prdět“). Tolik jen pro zasmání.

Lukáš Havlíček

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].