Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Vzpouru od nás nečekejte

Jsou mladí Češi narození po roce 1989 jiní než jejich rodiče? A jak se na jejich názorech projevil fakt, že zažili jen svobodnou společnost? Odpověď na tyto otázky je docela důležitá, protože do značné míry rozhodne o tom, jak bude Česko v příštích desetiletích vypadat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Problémy vnímají, ale zatím nevěří, že je mohou vyřešit.
<br>
(Pro zobrazení dalších fotografií a grafů klikněte na "Více".) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Problémy vnímají, ale zatím nevěří, že je mohou vyřešit. <br> (Pro zobrazení dalších fotografií a grafů klikněte na "Více".) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Jsou mladí Češi narození po roce 1989 jiní než jejich rodiče? A jak se na jejich názorech projevil fakt, že zažili jen svobodnou společnost? Odpověď na tyto otázky je docela důležitá, protože do značné míry rozhodne o tom, jak bude Česko v příštích desetiletích vypadat.

O kus blíž tomuto poznání nás nyní posouvá zatím největší průzkum provedený společností Člověk v tísni a agenturou pro výzkum trhu Millward Brown mezi tisícovkou studentů na středních školách a učilištích po celé zemi. Výsledkům zatím chybí srovnání v delší časové řadě, získaná zjištění jsou ale každopádně zajímavá: vyplývá z nich, že po převratu narození Češi se od svých rodičů liší méně, než by se dalo u lidí vyrůstajících ve zcela jiných poměrech čekat. Jinak řečeno – žádná generační vzpoura proti starému a „shnilému“ se v Česku nekoná a zřejmě ani konat nebude.

Soužití s menšinou

Hlavním cílem sociologického průzkumu bylo zjistit názor středoškoláků na aktuální problémy, politiku, vztah k médiím, české minulosti a Evropské unii. Při podobných průzkumech na Západě přitom platí, že středoškoláci mají proti svým rodičům levicovější názory, mají větší zájem o životní prostředí, víc jim vadí rasismus, problémy spojené s globalizací. Nutno říct, že mladí Češi jsou jiní.

Mladí Češi se od svých rodičů liší méně, než by se dalo předpokládat. Průzkum…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].