Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Cena barelu americké ropy přeskočila stodolarovou hranici. Teploty se vyhouply na patnáct stupňů Celsia a meteorologové oznámili, že žádná větší zima už asi nebude. OSN varovala konzumenty, že kvůli nepokojům v producentských zemích letos rekordně zdraží čaj, káva a kakao. Do kin se po dvaceti letech vrátil John Rambo.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Cena barelu americké ropy přeskočila stodolarovou hranici. Teploty se vyhouply na patnáct stupňů Celsia a meteorologové oznámili, že žádná větší zima už asi nebude. OSN varovala konzumenty, že kvůli nepokojům v producentských zemích letos rekordně zdraží čaj, káva a kakao. Do kin se po dvaceti letech vrátil John Rambo. Počkáme na evropské mocnosti a pak jim to také hodíme, odpověděl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na otázku Lidových novin, zda a kdy Česko uzná nezávislost Kosova, albánskou menšinou obývané provincie, která se přes protesty Bělehradu odtrhla od mateřského Srbska. Vlekaři uklidnili znepokojenou veřejnost, že navzdory teplu na sjezdovkách sníh bude, i když umělý. Vedení Telefóniky O2 přestalo sponzorovat český reprezentační hokej. V newyorském Muzeu moderního umění proběhla přehlídka celoživotní tvorby Miloše Formana. V Caen zemřel Alain Robbe-Grillet. Šéfka Nejvyššího soudu Iva Brožová podala kárnou žalobu na svého zástupce Pavla Kučeru za to, že se loni na tajných schůzkách údajně dopustil nátlaku na státní zástupce, aby dali k ledu případ tehdejšího místopředsedy vlády Jiřího Čunka, podezřelého z podvodu a úplatkářství.

Václav Klaus je člověk, kterého si už dlouho vážím, je to smysluplný ekonom, který pro mě znamená strašně moc: jeho prohlášení, že peníze neznají sentiment, je pro mne absolutní, vyjádřil radost nad znovuzvolením dosavadního prezidenta Václava Klause šéf slovenských nacionalistů a předseda Slovenské národní strany Ján Slota; Klausova protikandidáta Jana Švejnara pak Slota označil za „amerického přivandrovalce a hnůj, hnůj“. Vizovická likérka Rudolf Jelínek koupila závod na výrobu ovocných kořalek v Chile. Na Madagaskaru bylo objeveno několik fosilních zbytků žáby, která zřejmě v dávnověku požírala mladé dinosaury. Může se stát, že tady vyroste něco zeleného, velikého a neuvěřitelného, co nikde jinde není, glosoval architekt Jan Kaplický nabídku brněnské radnice, aby v jihomoravské metropoli postavil jakoukoli svoji stavbu, i kdyby – jak řekl brněnský primátor Roman Onderka – „mělo jít třeba o lavičku v parku“. Na český trh vstoupila nová dacia pick-up. Ceny jídla stouply, kvalita ne, konstatovaly po svém průzkumu uzenářských a mlékárenských výrobků Hospodářské noviny. Bagrista odhrnující půdu na stavbě nové skládky odpadu ve Znojmě zavadil o pumu z druhé světové války a po jejím výbuchu skončil se zraněním v nemocnici. Společnost Lego opět převzala svůj před necelými dvěma lety opuštěný závod na Kladně. Úřady pokračovaly v jednání o dvoumilionové pokutě visící nad zdejšími organizátory Světového poháru v lyžování za to, že ve snaze sehnat nedostatkový sníh pro své závody v lesích u Liberce poslali kolonu nákladních aut a bagrů shrabovat bílé zlato na louky nejpřísněji chráněných zón Jizerských hor. Přes všechny řeči Castro dál drží svou moc v umírající ruce a nikomu ji nepředá. Fidelismus umře ve stejnou chvíli jako jeho tvůrce – modleme se, aby to bylo brzo, komentoval pro deník MF Dnes kubánský disident a nedávno propuštěný politický vězeň Héctor Palacio zprávu agentur, že se nemocný kubánský diktátor Fidel Castro po 49 letech totalitní vlády rozhodl nekandidovat už znovu do nejvyšší státní funkce předsedy státní rady. Kofola koupila slovenskou Vineu. Ministerstvo spravedlnosti slíbilo nespokojeným nevládním organizacím, že do konce roku dožene své nenaplněné mezinárodní závazky a zajistí v Česku dostatek právníků pro chudé. Do Česka dorazil dvoutisící iPhon. Muž šoférující auto bez řidičského oprávnění zabil chodce přecházejícího ulici ve Vizovicích. Neznámí pachatelé ukradli železniční most na trati mezi Chebem a Starým Hrozňatovem. Německá Bertelsmannova nadace udělila České republice medaili za „vynikající přechod k demokracii a tržní ekonomice“. Uplynulo 170 let od chvíle, kdy se v Chrlicích narodil Ernest Mach, fyzik, který inspiroval Einsteina.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 9/2008 pod titulkem Minulý týden