Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Jsou i v tradičních demokraciích politici vulgární?

Jsou i v tradičních demokraciích politici vulgární?

Zajímal by mne názor zahraničních novinářů ze zemí tradičních demokracií, co by se dělo, kdyby tamní ministr vnitra řekl místopředsedovi vlády na veřejnosti to, co Ivan Langer sdělil Martinu Bursíkovi? (Televizní kamery zachytily úryvky z rozhovoru obou ministrů během prezidentské volby, ve kterém Langer svému kolegovi z vlády mimo jiné řekl: „Vytíráš si prdel s těma ostatníma. Jinými slovy říkáš, že tihleti, tihleti si vytřou prdel s tamtěma… Tak já ti povím, jaká hra okolo toho byla. Jaká špinavá hra kolem toho byla, kolik lidí půjde bručet.“ Pozn. redakce.)

Jiří Sirotek

Ptali jsme se Paula Voosena, ekonomického editora listu The Prague Post:

Ve Spojených státech vidíme rádi, když naši volení zástupci dávají najevo svou bezúhonnost a slušnost. Pokud si politik dovolí na veřejnosti nebo v parlamentu mluvit obhrouble, tak na něj hned začnou tvrdě útočit média, samozvaní strážci morálky žádají omluvu, pozdvihne se vlna veřejného pohoršení. Většina politiků by pak uspořádala malou tiskovou konferenci, kde by se za incident omluvili, ale nikdo by tomu už příliš pozornosti nevěnoval.

Američtí politici jsou ale uhlazení a dokážou se ovládat lépe než jejich čeští kolegové, proto k takovým situacím příliš často nedochází. Langrův případ trochu připomíná úlet viceprezidenta Dicka Cheneyho, jednoho z nejobhroublejších amerických politiků, který v roce 2004 při společném fotografování řekl senátorovi z Demokratické strany, aby se „šel vyjebat“ („fuck yourself“). Následovalo obvyklé pobouření médií a veřejnosti, ale Cheney se neomluvil a nikdo po něm ani nepožadoval, aby odstoupil.

Demokracie často bývá špinavá a nejapná hra, ale lidé mají volbu – mohou politiky za jejich slova a činy odvolat anebo sami zkusit kandidovat. Zodpovědné chování politiků záleží i na voličích. Pokud si to neuvědomují, tak si ty nezodpovědné politiky také zaslouží.

Mění se pravidla pro pracující studenty?

Rád bych se zeptal, zda se od 1. ledna 2008 nějakým způsobem mění současný systém, kdy můj příjem – jakožto studenta – je započítáván do společného příjmu rodiny (např. pro výpočet sociálního příplatku apod.)? Nejasně si vybavuji, že ministr Nečas v tomto směru navrhoval určité změny, avšak bohužel nevím, zda se je podařilo prosadit do schválené podoby reformy.

Lukáš Kotek

Ptali jsme se Jiřího Sezemského, vedoucího oddělení styků s veřejností Ministerstva práce a sociálních věcí ČR:

Od 1. ledna 2008 v této oblasti k žádným změnám nedošlo. Do společného příjmu rodiny pro nárok na sociální dávky se však podle novely zákona o státní sociální podpoře z roku 2003 nezapočítávají příjmy nezaopatřených dětí, tedy i studentů mladších 26 let, vydělané v červenci a v srpnu.

„Čisté“ příjmy zaúčtované od zaměstnavatele během těchto dvou měsíců se nezapočítávají vůbec, u příjmů z podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti se nezapočítávají do výše odpovídající polovině průměrné celostátní měsíční mzdy. Ministerstvo práce a sociálních věcí tím chce zvýšit motivaci studentů k prázdninovým brigádám s řádně uzavřenou pracovní smlouvou.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].