Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Pokračovalo teplé počasí. Meteorologové oznámili, že zima už letos nepřijde. Rozkvetly sněženky. Do Česka se vrátili stěhovaví ptáci. Média přinesla zprávu, že vytrvalé husté sněžení zcela ochromilo centrální Čínu, uvěznilo miliony lidí na nádražích a letištích a komunistické úřady se začaly obávat rozsáhlé vzpoury.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Pokračovalo teplé počasí. Meteorologové oznámili, že zima už letos nepřijde. Rozkvetly sněženky. Do Česka se vrátili stěhovaví ptáci. Média přinesla zprávu, že vytrvalé husté sněžení zcela ochromilo centrální Čínu, uvěznilo miliony lidí na nádražích a letištích a komunistické úřady se začaly obávat rozsáhlé vzpoury. Nakladatelství Albatros obvinilo obchodní řetězec Tesco, že dal na své pulty čtyři tisíce padělaných výtisků současného trháku Harry Potter a relikvie smrti. Rekordně klesla nezaměstnanost. Chci se omluvit za to, že jsme jeli tak rychle, nicméně ta cesta byla bezpečná, ta cesta byla prázdná, takže já se spíše omlouvám za to, že jsme po celou cestu neměli zapnutý náš výstražný maják, řekl premiér Mirek Topolánek (ODS), poté co pobouřená veřejnost zkritizovala sprchou nesouhlasných komentářů jeho cestu na tenis, při níž se jeho vládní vůz řítil po dálnici z Prahy do Brna průměrnou rychlostí 176 kilometrů v hodině. „Podívejte, to nebyl obyčejný tenis: hrála česká reprezentace a hrála zatraceně dobře,“ odpověděl na otázku, co říká premiérově jízdě, ministr vnitra a Topolánkův spolustraník Ivan Langer. Zadlužení českých domácností vzrostlo na rekordních tři čtvrtě bilionu korun. Zemřel Ivan Dejmal.

To jsou dětinské a málo zmužilé výmluvy, charakterizovala ministryně obrany Vlasta Parkanová slova nedávno odvolaného šéfa generálního štábu, dnes kandidáta na uzbekistánského velvyslance Pavla Štefky, že on je „pouhý tankista, který nemůže rozumět kdejakému účtu“; Štefka těmito slovy vysvětloval, jak se to stalo, že vysocí důstojníci založili na generálním štábu za jeho velení mnohasetmilionové černé fondy, z nichž si pak platili drahé dary, zahraniční zájezdy či třeba i vyšívané, na míru šité spodní prádlo; sám Štefka zatím čelí podezření, že v šéfovském křesle vyinkasoval ze státní kasy protizákonně několik set tisíc korun „příspěvku na byt“, přičemž celá ta léta bydlel ve služebním kvartýru. Vězni ve vazebních věznicích dostali místo tepláků béžové tričko a rovné zelené kalhoty. Papež Benedikt XVI. se rozhodl upravit modlitbu katolické církve za konverzi židů: místo dosavadního přání, aby Bůh židy „vysvobodil z temnot“, se od nynějška mají křesťané modlit, aby „osvítil jejich srdce“. Začala volba prezidenta. Do uzávěrky tohoto čísla hlava státu zvolena nebyla. Lepší firmu jsem ještě neviděl, prohlásil odborářský boss Jiří Jedlička o své domovské firmě ČEZ, poté co od ní jako člen dozorčí rady dostal odměnu 20 milionů korun. Cestovní kanceláře začaly prodávat hity letošního léta – zájezdy na first moment. Ozbrojený komplic přepadl dvoučlennou eskortu a osvobodil svého kamaráda – vězně vedeného právě k lékařskému vyšetření na poliklinice v Sokolovu. Vyšlo najevo, že opilý strážník pražské policie, který nedávno ubodal amerického turistu, tak učinil proto, že se mu nelíbilo, jak oběť parkuje svůj automobil. Václav Havel byl propuštěn z nemocnice. Jižní Afrika se rozhodla, že nevydá podnikatele Radovana Krejčíře, který je v Česku obviněn z několika ekonomických trestných činů, ale soudce v Johannesburgu vyjádřil obavy, že tato obvinění mají politický podtext. Nebudeme měnit historii. A nebudeme dávat příspěvky lidem, kteří poškozují zájmy města, vysvětlila starostka města Králíky Jana Ponocná, proč její radnice nedá pět tisíc korun organizátorům tradičního setkání nositelů jména Králík v Králíkách; organizátor setkání Jan Králík totiž už delší dobu radnici vyzývá, aby zrušila čestné občanství udělené městem 9. 5. 1939 Konrádu Henleinovi, což Ponocná a další králičtí radní považují za snahu přebarvit dějiny. Mezinárodní tým vědců dospěl po dlouholetém výzkumu k závěru, že „lidi v průmyslových státech už nebaví chodit do přírody a raději přebývají doma“. Rok prasete byl vystřídán rokem krysy čínského kalendáře. Noviny přinesly zprávu, že na oslavu 50. výročí vzniku amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) byla do kosmu přes síť satelitů vyslána Lennonova a McCartneyho píseň Across the Universe. Do Prahy se z Moravského Krumlova definitivně vrátila Muchova Slovanská epopej. Hvězdárna na Kraví hoře začala zájemcům promítat novozélandskou noční oblohu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 7/2008 pod titulkem Minulý týden