Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nemá to cenu

Češi cítí vůči politice a společnosti marnost. Neukazují to jen průzkumy veřejného mínění, ale i umělecká tvorba. Například Česká televize natočila podle scénáře Vladimíra Körnera film Lovec vodního ticha, který by se mohl stát kultovním pro všechny ctitele naprostého, ale naprostého zmaru.

Češi cítí vůči politice a společnosti marnost. Neukazují to jen průzkumy veřejného mínění, ale i umělecká tvorba. Například Česká televize natočila podle scénáře Vladimíra Körnera film Lovec vodního ticha, který by se mohl stát kultovním pro všechny ctitele naprostého, ale naprostého zmaru.

Volně převyprávěno: Hasič zachrání dívku, aby sám přišel téměř o zrak a dívka se záhy stala obětí sexuální sekty a byla zavražděna. Hasič to náhodou natočí na kameru, a tak jde sekta i po něm. Nejen ona – také policie, tajné služby (které sektu využívají k distribuci drog, což je jediný důvod, proč jsou čeští vojáci v Kosovu a Afghánistánu), politici, lékaři i obyčejní lidé. Jen tu a tam někdo pomůže, třeba sympatický soudruh, který stále miluje Stalina. Hasič se snaží zachránit a domoci spravedlnosti, ale je dostižen, úmyslně je mu poškozen mozek, takže je na vozíku a nevnímá okolí. Poslední záběry patří apokalyptickým výjevům z různých částí světa. Shrňme to: Nesnažte se, protože nic nemá smysl a celý svět je svinstvo.

Dejme stranou, že scénář je napsán mizerně a schematicky. Tady jde o víc, o poselství, které nepochybně u řady diváků najde pozitivní odezvu. Pokud si člověk neláme hlavu s hledáním příkladů, že se země posouvá správným směrem, může lehce uvěřit dojmu, že vše je uplaceno a ovládáno jakousi temnou silou v pozadí. Každá dobrá zpráva je přehlušena kauzami, jako bylo nepochopitelné zastavení vyšetřování Jiřího Čunka. A koho pak zajímá, že média o případu dobře referovala? A že se našel statečný soudce, který „odsoudil“ justiční mafii do případu zapletenou?

Souhlasit lze s tím, že tu chybí Blagojevich. Přesněji řečeno, nechybí nám tu zkorumpovaný guvernér amerického státu Illinois, ale postrádáme velkou rybu, kterou by si policie odvedla v želízkách a předložila k tomu velmi pádné důkazy. Soudě dle odhalených případů jsou Spojené státy nejzkorumpovanější zemí na světě, zatímco Česko je průhledně čisté. Proč tedy Češi trpí větším pocitem zmaru než Američané?

Lidé v USA si nedělají iluze, ale vědí, že spravedlnost měří všem stejně. Blagojevich bude nejspíš odsouzen, stejně jako jeho předchůdce. Je americká politika špinavá? Jistě, ale má zároveň spoustu čističů, kteří to nenechají být a jdou za spravedlností až do konce.

V Česku nebýt médií, tak nedochází ani k morálnímu odsouzení. Zřejmě proto se tolik politiků snaží zacpat ústa i tisku, třeba zákonem, který by zakazoval zveřejňovat odposlechy a jiné důležité informace.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 51/2008 pod titulkem Nemá to cenu