Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Kuchyňský koutek

Tenkrát za takzvané revoluce, s klíči v ruce, si to patrně mnohý z nás představoval jinak, ale věci se nakonec vyvinuly tak, že žijeme dobu, jejíž duchovní obsah se zdá nejlíp popsán slovy: nejde o nic víc než o to dohnat a předehnat v životní úrovni naše sousedy, milé, bohaté Němce.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Pavel Kosatík - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Pavel Kosatík - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Pavel Kosatík

(1962) je historik. Mezi jeho nejznámější knihy patří Jan Masaryk: pravdivý příběh, „Ústně více“ – Šestatřicátníci či Ferdinand Peroutka, pozdější život (1938–1978), za kterou získal Cenu Toma Stopparda a Cenu Nadace Český literární fond za nejlepší knihu roku 2001.

Tenkrát za takzvané revoluce, s klíči v ruce, si to patrně mnohý z nás představoval jinak, ale věci se nakonec vyvinuly tak, že žijeme dobu, jejíž duchovní obsah se zdá nejlíp popsán slovy: nejde o nic víc než o to dohnat a předehnat v životní úrovni naše sousedy, milé, bohaté Němce.

Protože jsme hned vedle a protože jsme s nimi vždycky měli skoro všechno společné, nedáme ani nyní pokoj, dokud toho nedosáhneme: dokud nebudou naše břicha naplněna týmiž lahůdkami jako berlínská, trávníky stejně sestříhané a bazény prohřáté, garáže přeobsazené. Dokud celou svou zemi nepřebudujeme, nepostavíme a nepropojíme úplně znovu a dokud ani tomu poslednímu lůzrovi nebude nad slunce jasné, že jsme si to celou tu dobu, od začátku do konce, skvěle užívali.

Nová lepší doba?

Kdo si myslí, že to na život, nebo dokonce na epochu nestačí, udělá lépe, když si dá studený obklad a půjde rychle myslet na něco jiného, jinak svůj život proskuhrá.

Ten, kdo je neposedný, se může preventivně zabývat leda otázkou, jestli se někam hneme aspoň pak, až…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].