Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Ten nejhamburgovatější

První Burger King v Praze otevřel minulé úterý, avšak ve středu odpoledne znovu zavřel, neboť ho shora vytopili. To vyvolalo lavinu zklamaných reakcí. Zákazníci přijížděli z Prahy, z přilehlých obcí a až od Berouna.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Kultovní houska s masem - Autor: EGP • Autor: Respekt
Fotografie: Kultovní houska s masem - Autor: EGP • Autor: Respekt

„Do p…“ Ten pán to skutečně řekl. A pak ještě jednou, přičemž bouchl hlavou do stěny. Mínil to tedy trochu žertem, ale jeho zklamání bylo upřímné. Protože v Burger Kingu v Praze v nákupním centru Metropole Zličín měli zavřeno a on sem kvůli tomu přijel přes celou Prahu.

První Burger King v Praze otevřel minulé úterý, avšak ve středu odpoledne znovu zavřel, neboť ho shora vytopili. To vyvolalo lavinu zklamaných reakcí. Zákazníci přijížděli z Prahy, z přilehlých obcí a až od Berouna. Chtěli vyzkoušet whopper, tedy ústřední hamburger tohoto fast foodu, a zapojit se do debaty, která je asi stejně plodná jako uvažování, jestli byla dřív slepice, nebo vejce, nicméně mnohem zábavnější, takže ji vede už asi čtyřicet let celá Amerika a dnes v podstatě celý svět. Ústřední otázka zní: je lepší whopper, nebo big mac?

Pokud jde o objektivní fakta, rozdíly jsou minimální. Whopper je trochu větší (290 gramů versus 214 gramů u big macu) a lze interaktivně vybírat verzi s cibulí nebo kečupem nebo bez. Big mac je levnější (65 korun proti 69 za whopper). Není v něm rajče a je v něm kyselá okurka místo čerstvé. Big mac má také o něco méně kalorií: přibližně 500, whopper má 670, což je ovšem obojí jen čtvrtina denního příjmu energie. Zkoumáno senzoricky je to houska s masem, která přes drobné nuance zůstává především houskou s masem.

Takže daleko zajímavější je kulturní rozměr celého sporu. Protože hlavní otázka vlastně zní, který z obou karbanátků je více americkou ikonou. Whopper byl vynalezen dříve (v roce 1957 v Miami). Big mac je rozšířenější (už ve 119 zemích, Burger King jich „obsadil“ přes šedesát). Big mac má více zmínek v rapových písničkách a dal vzniknout svérázné ekonomické veličině, zvané big mac index, která poměřuje sílu měny právě cenou této kultovní housky. Jenže zákazníci se na Zličín hrnuli proto, že hamburgery z Burger Kingu považují za sympatičtější, což dokládají zkušenostmi z Ameriky, Izraele, Německa. A to je na tom celém sporu o pomleté hovězí vlastně nejlepší. Když se před šestnácti lety v Praze otevřel první McDonald’s, porovnávat nebylo s čím, v Německu se nic nekupovalo, protože jsme na to neměli, a Amerika byla ta nedostupná země, kde nikdo nikdy nebyl.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 49/2008 pod titulkem Ten nejhamburgovatější