Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Peníze dostaly AIDS

Kdo má na svědomí finanční krizi? To je hlavní otázka, která tajně trápí ruskou moc. Kreml je přesvědčen, že na světě nejsou náhody, zákonitosti ani lidské svědomí, zato však existují spiknutí a ta jsou většinou namířená proti Rusku. Takovým spiknutím byla oranžová revoluce v Kyjevě a růžová v Tbilisi.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Viktor Jerofejev - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Viktor Jerofejev - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Viktor Jerofejev

(1947) je ruský spisovatel, uznávaný i coby editor a literární organizátor. Žije v Moskvě, část dětství strávil v Paříži. Jeho román Ruská krasavice (česky 1992) byl přeložen do více než dvaceti jazyků. V roce 1979 byl jedním z autorů a organizátorů samizdatového sborníku Almanach, který mu vynesl zákaz publikování. Koncem devadesátých let sestavil dnes už slavnou antologii povídek Ruské květy zla.

Kdo má na svědomí finanční krizi? To je hlavní otázka, která tajně trápí ruskou moc. Kreml je přesvědčen, že na světě nejsou náhody, zákonitosti ani lidské svědomí, zato však existují spiknutí a ta jsou většinou namířená proti Rusku. Takovým spiknutím byla oranžová revoluce v Kyjevě a růžová v Tbilisi. A za každým spiknutím stojí Amerika. A za Amerikou světový sionismus – že by sám ďábel?

Verbální fantazie

Pro naši svatou Rus je finanční krize smrtelně nebezpečná. A v tomto smyslu opravdu něčím připomíná AIDS. Jenže proč právě v Rusku hraničí se smrtí? No přece proto, že se rozjíždí na pozadí další krize, krize důvěry.

V posledních letech se stát stal opět neproniknutelným jako za sovětských časů, o svých pohnutkách a cílech se společností nediskutuje, jen je, jako deus ex machina, diktuje shůry. Symbol Kremlu jako pevnosti s vysokými středověkými a zubatými zdmi dostává pochmurně aktuální význam. Tak vzniká…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].