Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nadějné vyhlídky

Po osmi letech se za svého prezidenta Američané nebudou stydět: do Bílého domu přijde muž, o jehož inteligenci není pochyb.

Po osmi letech se za svého prezidenta Američané nebudou stydět: do Bílého domu přijde muž, o jehož inteligenci není pochyb. Věří, že mezinárodní problémy bude jejich země řešit diplomacií, ne bombardováním a že terorismus porazí policejní a zpravodajskou prací, ne mučením. Do budoucna proto většina voličů hledí s optimismem. Znovu se potvrdilo, že kvalita amerického politického systému je vidět nejlépe právě v době od voleb do inaugurace.

Všichni inteligentní lidé

Na oslavy teď ale v Americe není čas. Přechod od BusheObamovi se odehrává na pozadí dvou nekonečných válek a pokračující ekonomické katastrofy. Minulost učí, že je třeba jednat. Když prezident Herbert Hoover předával svému nástupci v roce 1932 kolabující ekonomiku, byl politikou znechucený a nevěděl, co dělat. Franklin Roosevelt měl naopak spoustu plánů, ale od voleb do inaugurace zůstal pasivní, a krize se zatím prohlubovala. Tato chyba se nesmí opakovat. Obama proto dělá všechno možné, aby se na úřední povinnosti připravil už teď. I když velká část jeho voličů od nového prezidenta čeká hlavně odchod z Iráku, on se soustředil na ekonomickou situaci a svůj tým má už teď.

Prvním kandidátem byl Rahm Emanuel, kongresman z Chicaga, který bude řídit prezidentův štáb; říká se, že je to nejtvrdší politický válečník ve Washingtonu. Ministrem financí bude Timothy F. Geithner (nar.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].