Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Spirála na obzoru?

Stačilo několik krutých měsíců a vyhlídky světové ekonomiky se pozoruhodně rychle zhoršily. Vypadalo to, že bohaté země čeká mírná recese, která se dá jakžtakž zvládnout; teď se však rýsuje mnohem hlubší propad.

Stačilo několik krutých měsíců a vyhlídky světové ekonomiky se pozoruhodně rychle zhoršily. Vypadalo to, že bohaté země čeká mírná recese, která se dá jakžtakž zvládnout; teď se však rýsuje mnohem hlubší propad. Americké ministerstvo financí a Fed se čím dál více obávají o americké spotřebitele, o čemž svědčí i jejich rozhodnutí z 12. listopadu zaměřit záchranné úsilí na půjčky na auta, univerzitní studium a kreditní karty. Centrální banky, které se donedávna tak bály inflace, nyní prudce snižují úrokové sazby, aby inflace nespadla příliš. Nebude to jednoduché: vypadá to, že příští rok pravděpodobně dojde k deflaci, tedy k absolutnímu meziročnímu poklesu spotřebitelských cen. Ovšem politici i centrální bankéři si dobře pamatují lekci z třicátých let minulého století, a tak se budou velmi snažit, aby se nerozvinula a krize nepřerostla v katastrofu.

Chmurné předpovědi

Úvahy nad možností padajících cen možná vypadají zvláštně v situaci, kdy je inflace pořád nepříjemně vysoká. V červenci dosáhla v Americe výše 5,6 procenta, což je od roku 1991 vůbec nejvíce. V témže měsíci inflace v eurozóně vzrostla na čtyři procenta. V Británii dosáhla spotřebitelská inflace v září 5,2 procenta, a více než dvojnásobně tedy překročila vládní cíl dvou procent. Za tuto vysokou inflaci do velké míry může prudký nárůst cen komodit v prvním pololetí tohoto roku. „Jádrová“ inflace, do níž se nezapočítávají ceny potravin a energie, byla mnohem stabilnější.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].