Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Lososi už táhnou do Čech

Teď by se měl losos atlantský, tulák kočující celý život mezi labskými říčkami a bouřlivým mořem u samotného Grónska, vrátit zpět do Kamenice v Českém Švýcarsku. Je to ovšem pěkná dřina.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Už chybí jen pyšná princezna. (Kamenice) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Už chybí jen pyšná princezna. (Kamenice) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Mohutné smrky, skalní města v rozpukaných skalách s prastarými, podivnými reliéfy zvířat a smírčích křížů, mechem a kapradím zarostlé hluboké, vlhké rokle, divoké řeky s omletými kameny. To je České Švýcarsko, náš nejmladší národní park. Místo, kde se už nějakou dobu odehrává velké dobrodružství: pokus vrátit do zdejší přírody legendárního tvora, který z ní vinou lidské bezohlednosti nadobro vymizel už před půl stoletím. Teď by se měl losos atlantský, tulák kočující celý život mezi labskými říčkami a bouřlivým mořem u samotného Grónska, vrátit zpět. Alespoň do Kamenice v Českém Švýcarsku. Je to ovšem pěkná dřina.

Pyšná princezna

Místní to berou jako zázrak: vždyť ještě celkem nedávno prý byla řeka Kamenice páchnoucí stokou s pohozenými odpadky a špinavou pěnou, kam obce běžně vypouštěly své fekálie a každý se jí štítil. „Někdy byla zbarvená dočervena, jindy domodra, zkrátka jsme poznali, co právě místní papírny vyrábí,“ vypráví v malém městečku České Kamenici (původně Böhmisch Kamnitz) pětašedesátiletá rodačka s nákupní taškou Jarmila Vlasáková.

Po roce 1989 se prý však na řece daly doslova den ode dne pozorovat změny k lepšímu: díky čističkám odpadních vod se postupně opět stala horským tokem se všemi lákadly pstruhů, mloků a průzračně hlubokých tůní, a navíc se v samotném městečku ujala opět své funkce. Kamenné koryto obroubené…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].