Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Koukni se mi do očí

Deprese a zmar. Takové pocity mohly přepadat diváka u polských filmů, které se v posledních měsících dostaly do českých kin. Jenže teď se po drsném rodinném dramatu Náměstí Spasitele (2006) a vyrovnání se s národním traumatem ve filmu Katyň (2007) do tuzemské klubové distribuce dostávají dva snímky, jejichž vyznění je podstatně optimističtější.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Štěstíčku se musí jít naproti. (Film Fígle) - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt
Fotografie: Štěstíčku se musí jít naproti. (Film Fígle) - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt

Deprese a zmar. Takové pocity mohly přepadat diváka u polských filmů, které se v posledních měsících dostaly do českých kin. Jenže teď se po drsném rodinném dramatu Náměstí Spasitele (2006) a vyrovnání se s národním traumatem ve filmu Katyň (2007) do tuzemské klubové distribuce dostávají dva snímky, jejichž vyznění je podstatně optimističtější.

Kult mládí naruby

Tragikomická poetika filmu Fígle (2007), letošního polského kandidáta na Oscara, by mohla být českému publiku blízká. Ne náhodou viděl kritik časopisu Hollywood Reporter ve druhém celovečerním filmu Andrzeje Jakimowského ozvuky raných filmů Miloše FormanaJiřího Menzela. Autor těchto řádků by na hromádku vlivů přihodil Karla Kachyňu či Zdeňka Svěráka. Česká kinematografie – i ta současná – má u našich sousedů mnohem lepší pozici než ta polská u nás. Smířlivou relativizaci postav Hřebejkových filmů, černý humor a postmoderní hravost Petra Zelenky nebo hřejivou Svěrákovu laskavost posuzují mnozí Poláci jako záviděníhodnou schopnost podívat se na sebe s nadhledem a zasmát se vlastním slabostem.

A stejně tak Jakimowski sklidil úspěch doma i na festivalech, když v příběhu šestiletého Štefka (Damian Ul) zabalil prvky dramatu do úsměvného hávu. Zvídavý blonďák Štefek tráví ospalé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].