Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Chvíle pro KSČM

Je to symbolické – ve chvíli, kdy si Spojené státy volbou Baracka Obamy vybraly cestu do budoucnosti, protože odmítly svou temnou minulost, Češi se vydali na pouť zpátky v čase, neboť před historií zavírají oči.

Je to symbolické – ve chvíli, kdy si Spojené státy volbou Baracka Obamy vybraly cestu do budoucnosti, protože odmítly svou temnou minulost, Češi se vydali na pouť zpátky v čase, neboť před historií zavírají oči. Komunisté se opět začínají podílet na správě této země, protože je ČSSD pozvala do krajských vlád. Jiří Paroubek toužil vstoupit do historie a povedlo se mu to – je prvním předsedou demokratické strany, která KSČM přizvala k vládnutí. Stalo se tak navíc těsně po zveřejnění analýzy horní komory parlamentu, která dokládá, že komunisté stále nejsou demokratickou stranou. Paroubkův argument, že jde „jen o kraje“, neobstojí: byla to právě ČSSD, která během kampaně neustále opakovala, jak jsou regionální vlády důležité.

Další milník

Sledujme dění v krajích pečlivě, protože s velkou pravděpodobností naznačuje, co se v roce 2010 – pokud nebudou předčasné volby – odehraje na celostátní úrovni. Pakliže voliči znovu podlehnou klamu, že není místo pro alternativu (zelené a lidovce), vznikne v Poslanecké sněmovně prostředí, které umožní jen velkou koalici ČSSD a ODS nebo vládu sociálních demokratů s KSČM či menšinový kabinet s podporou nějaké strany, třeba komunistické.

Velké koalice v krajích socialisté odmítají, prý by to byla zrada na voličích, protože ODS je zlo, zatímco komunisté mají podobný program. Co bude tedy příchod komunistů do krajského vedení znamenat přímo pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].