Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Drahoty s hudbou

Od října mohou britští zákazníci, kteří si zakoupí některé z mobilních telefonů značky Nokia, stahovat z internetu tolik digitální hudby, kolik si přejí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: The Economist • Autor: Respekt
Autor fotografie: The Economist • Autor: Respekt

Je to jako dárek, který nepřestává dělat radost – přinejmenším po dobu jednoho roku. Od října mohou britští zákazníci, kteří si zakoupí některé z mobilních telefonů značky Nokia, stahovat z internetu tolik digitální hudby, kolik si přejí. Vybrané telefony, z nichž nejlevnější stojí 130 liber, jsou nabízeny společně s bezplatným ročním předplatným pro stahování hudby on-line. Tato služba pod názvem Comes With Music (CWM) byla spuštěna 2. října. Staženou hudbu lze poslouchat na mobilu nebo na počítači, a to i poté, co předplatné po roce vyprší.

Nové mobilní telefony značky Nokia se letos zajisté objeví pod mnoha vánočními stromky. Nabídka neomezeného stahování hudby upoutá teenagery a rodiče si navíc nebudou muset dělat starosti s tím, že jejich potomky někdo přistihne při nelegálním stahování hudby nebo že při nákupu hudebních souborů v on-line obchodech utratí veškeré kapesné. Kromě toho jsou však CWM a další podobné typy předplatného vyzdvihovány jako potenciální záchranný pás hozený hudebnímu průmyslu v nesnázích. A to díky tomu, že se jim daří vyjít vstříc jak teenagerům, podle kterých má hudba být zdarma, tak nahrávacím společnostem, které chtějí vydělávat.

Na fanoušky oklikou

Největší světový výrobce mobilních telefonů to dokázal tím, že jedná jako prostředník: se slevou pořizuje licence na hudební skladby od čtyř největších nahrávacích společností a několika…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].