Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Mé zvolení nevyvolá zemětřesení

„Jsem připraven prezidentskou volbu vyhrát,“ říká Jan Švejnar (55).

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jan Švejnar - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Švejnar - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

„Jsem připraven prezidentskou volbu vyhrát,“ říká Jan Švejnar (55). Zřejmě i proto je patrné, jak pečlivě váží svá slova. Jeden špatný výrok jej může připravit o podporu některého z volitelů. A letos se počítá každý hlas. Jeho opatrnost ale nepřerůstá do bezbarvosti, což se během rozhovoru ukázalo zejména při debatě o komunistech, radaru a totalitě: „Když jsem prožíval 60. léta,rozhodně jsem je vnímal jako období volnosti. Přesto by si člověk měl přiznat, že to byl čas, který byl neobvyklý v dlouhodobě totalitním systému,“ prohlásil například. Do volby prezidenta zbývá 18 dní.

Znáte dobře Spojené státy, kde zrovna probíhají prezidentské volby. Vítězství kterého kandidáta by podle vás bylo lepší pro Evropu?

Myslím, že to nakonec nebude tak důležité. Demokraté jsou sice všeobecně více multilaterální a v tom smyslu bych očekával, že pro Evropu a zbytek světa bude lepší jejich vítězství. Jenže například od republikána McCaina se také očekává, že jeho administrativa bude vstřícnější.

Ekonom Alan Greenspan prohlásil, že Ameriku čeká recese. Jak to vidíte vy? A mohl by takový vývoj ekonomiky v USA ohrozit Evropu?

Pravděpodobnost recese je nyní větší než před dvěma třemi měsíci. Minulý režim měl více podob, ale pořád šlo o totalitu. Opravdu vidíme další a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 61 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].