Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Český sen Martina Romana

Je to jeden z hmatatelných důsledků českého snu, který si v osmatřiceti letech plní generální ředitel nejziskovějšího domácího podniku, Martin Roman. Díky motivačnímu programu pro vrcholový management firmy dostal balík akcií, který mu letos vynesl 677 milionů korun.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Mohutná kola se boří do rozbahněného terénu, řada náklaďáků převáží další tuny hlíny a obřích kamenů. Buldozery tvarují na místě bývalé louky nové kopce, na jejich úpatí sázejí dělníci dvacetileté doubky a borovice, pozemek obepíná prstenec napůl vztyčených zdí. Nejlépe placený český zaměstnanec, kterému tu stavějí „rodinný dům“, má smysl pro detail: říká se tu Na Hvězdárně. Jedinou přístupovou cestu k areálu na návrší v pražské Chuchli bude střežit ve zděné budce s neprůstřelnými skly posádka bezpečnostní agentury. „Tenhleten barák obloženej čínským pískovcem patří šéfovi ČEZ, má stát asi sto deset melounů, a ty tři domy kolem někomu z plzeňský Škodovky,“ zapaluje si cigaretu dělník ve vaťáku. „Pan Roman si tam nechal udělat dvacetimetrovej bazén, kterej seshora zasypali zeminou, je k němu přístup zespoda. A ty vedle tam mají heliport a střelnici.“

Je to jeden z hmatatelných důsledků českého snu, který si v osmatřiceti letech plní generální ředitel nejziskovějšího domácího podniku, Martin Roman. Díky motivačnímu programu pro vrcholový management firmy dostal balík akcií, který mu letos vynesl 677 milionů korun. Kdo je vlastně superlativy ověnčený manažer, který byl jako jeden z mála schopen přestát ve funkci šéfa polostátní firmy i zásadní změnu ve vládě?

Jak je dobré míti Raye

„Jednou budu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 61 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].