Často hledáte, jak…
Obálka vydání 4/2008
4/2008 • 20.–27. 1. 2008

2008/4

Česko

Obrat na české dálnici

Tomáš Sachr

Spolu s předsedou brněnského občanského sdružení přivezli do Bruselu dokumentaci k dvěma dálničním okruhům – kolem Prahy a Brna. Pro obě stavby existují dva scénáře. České ministerstvo dopravy přitom v obou případech tlačí na tu dražší variantu krájející vejpůl chráněné přírodní rezervace.

K myslivcům mají poslanci blíž

Marek Švehla

Senát minulý týden vetoval rozhodnutí Poslanecké sněmovny, aby bylo v Česku opět legální cvičit psy norníky na živých liškách.

Čečenci v ráji Schengenu

Tomáš Lindner

Žádný z obyvatel českých azylových center do Rakouska po vstupu do Schengenu neodešel, ačkoli to rakouský kancléř naznačoval,“ říká Tomáš Haišman, ředitel odboru pro azylovou a migrační politiku na českém ministerstvu vnitra.

Zákon a Hrad

Ondřej Kundra

Na začátku jich bylo třicet dva. Dali se dohromady z pocitu křivdy, slíbili si věrnost a rozhodli se společně bít za své právo. Pak začali odpadávat. Někdo to nevydržel psychicky, ostatní to vzdali výměnou za otevření cesty ke kariéře. Nakonec zbyl jen jeden – Petr Langer (30).

Až to začne

Anneke Hudalla

Jsou dva typy lidí, které úplně nesnáším.

Případ okradeného autolakýrníka

Marek Švehla

Autolakýrníka Petra Melichárka ze Štěchovic u Prahy probudil loni pátého dubna o půlnoci zvonek. Za dveřmi stál jeho zaměstnanec se zprávou, že někdo vykradl dílnu.

S kandidáty naživo

Jan Brabec

Divoké cvakání fotoaparátů, hlasitý potlesk a nadšený výkřik muže v hnědé bundě „Ať žijou yankeeové“ startují pro zhruba dvě desítky novinářů a místních fanoušků dnešní událost. Je pondělí deset hodin dopoledne a před budovou brněnské radnice právě vystupuje z černé škodovky kandidát na prezidenta Jan Švejnar se svou mluvčí a poradci.

Kultura

Alois Nebel

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel: Hyperultratenké

Punk pro konec milénia

Jan Gregor

Jedno je jisté: kdyby šel Klub rváčů (1999) do kin o tři roky později, musel by jeho režisér David Fincher zcela jistě natočit jiný závěr.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Píšu hezky romsky

Karolína Ryvolová

Když se v Česku vrací vězeň z výkonu trestu, obvykle si kromě šrámů na duši přináší i pár nových slov.

Intimita v čase teroru

Jan H. Vitvar

Výstava, která je nyní přístupná v Galerii Rudolfinum, si vzala za cíl prezentovat nejnovější výtvarná díla, jež ukazují aktuální rozpolcenost „Nejistých států amerických“.

Kamarádi Liška a Joschka

David Antoš

Pokud se před pěti lety někdo podivoval, že na internetu o sobě lidé prozradí cokoliv od telefonního čísla po politickou i sexuální orientaci, dnes jsme dál.

Kolem obchází strašidlo transformace

Magdaléna Platzová

Nebyly to zrovna povedené Vánoce. Když Doubravka Svobodová, ředitelka pražského Divadla Na Zábradlí, 23. prosince ráno odemkla těžké kované dveře a vstoupila do foyer divadla, šlápla do louže.

Sbohem, Jane!

Jan H. Vitvar

Jan Saudek se dívá z okna rychlíku a zklamaně pronáší věty o své snaze proslavit se alespoň v rodné zemi, která „vyšla naprázdno“.

Hříšná země polská

Lukáš Jiřička

Překládání z polštiny u nás v poslední době zažívá zasloužený rozkvět.

Sníh se slanou příchutí

Jiří Zizler

„Básnit znamená pokoušet se o nový jazyk,“ napsal ve svém debutu Nepokoj hodin (1984) básník Vít Slíva (1951).

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Nahlédnout pod pokličku

Jan Gregor

Těžká osmisetstránková bichle, obsahující informace o přibližně čtyřech tisících filmech a stovkách autorů z celého světa, totiž zdaleka není jen přehledem nejdůležitějších filmů, autorů a žánrů. Je to živé a dynamické vyprávění o tom, jak technické a technologické možnosti filmařů určovaly směr, kterým se médium bude ubírat.