Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Je příhodná doba vzít si hypotéku?

Anketa na téma hypoték.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Markéta Šichtařová - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Markéta Šichtařová - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Markéta Šichtařová

Next Finance

Už několik let ekonomové varují, že údajně „je poslední šance na výhodnou hypotéku“, a pořád zůstávají hypotéky velmi levné hluboko pod průměrem eurozóny. Jestliže tedy dnes slyšíme ze všech stran varování, že opravdu je již poslední šance na zajímavou hypotéku, brala bych to s určitou rezervou. Ačkoliv je faktem, že včera byla hypotéka zajímavější než dnes a dnes je zajímavější, než bude zítra. To však neznamená, že zítra už bude na hypotéku definitivně pozdě. Tato „zajímavost“ je dána tím, že rostou úrokové sazby prodražující hypotéky a také zdražují stavební práce, stavební materiály i ceny nemovitostí.

Filip Vavroušek

projektový manažer

Hypotéka pro mě je skvělým nástrojem k tomu, abych si koupil něco, co bych si asi mohl dovolit až na sklonku života nebo v životě příštím. Celoživotní břemeno možná leckoho zneklidňuje, ale riziko, že nebudeme schopni svým závazkům dostát, lze zmenšit tím, že si vytvoříme rezervu a nebudeme výši splátky šponovat až na hranice svých možností. Potenciální stagnace, či dokonce pokles cen bytů v dohledné budoucnosti a růst úrokových sazeb sice momentálně naše rozhodování komplikují, nicméně čekání na „lepší“ časy se podle mě nevyplatí. A z chyb našich přátel za oceánem bychom si měli vzít ponaučení, a ne se jimi nechat odradit.

Aleš Michl

Raiffeisenbank

Ano. Je vhodné období vzít si hypotéku. Hypoteční úvěry v Česku stále patří k nejlevnějším v EU. Zadlužení domácností vůči HDP je třikrát nižší než v eurozóně. Za rok bych čekal, že se budou prodávat hypotéky s vyšší úrokovou sazbou než dnes. Mezi bankami je ostrá konkurence. Služby pro klienty se zlepšují den ode dne. Pokud tedy potřebuji financovat nemovitost, pro hypotéku je vhodný čas. Je to podle mého názoru zdravé zadlužení, které dává smysl. Aby těch pozitiv nebylo zas tak moc, tak samozřejmě platí, dvakrát měř a jednou řež. Vyplatí se navštívit specializovaná hypoteční centra bank a poradit se.

Petr Dufek

ČSOB

Z hlediska cen nemovitostí a úroků byl zajímavější rok předcházející, ale i letošní rok je příhodný pro pořízení nového bydlení. Výhled ekonomiky je příznivý, a tak by nemělo dojít k plošnému zhoršení finanční situace domácností. Rozhodnutí o hypotéce však vždy závisí na individuální finanční situaci každého zájemce a na cenové perspektivě nemovitosti. Rozhodnutí, zda si pořídit vlastní bydlení, není často možné posouvat v čase, takže otázka nebývá o tom, zda nyní, nebo až za pět let. Úrokové sazby se po loňském zvýšení už zřejmě zásadně měnit nebudou, a proto v případě hypoték zůstává zásadním rozhodnutím, na jakou dobu si zafixovat úrokovou sazbu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 4/2008 pod titulkem Anketa: Je příhodná doba vzít si hypotéku?