Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Mám nárok na invalidní důchod, když žiji v cizině?

Už několik let pobírám v České republice plný invalidní důchod. Nedávno jsme se s manželem přestěhovali do Velké Británie a od té doby nemám v Česku trvalé bydliště. Zůstává mi nárok na vyplácení invalidního důchodu?

Už několik let pobírám v České republice plný invalidní důchod. Nedávno jsme se s manželem přestěhovali do Velké Británie a od té doby nemám v Česku trvalé bydliště. Zůstává mi nárok na vyplácení invalidního důchodu?

HERMÍNA VEČERKOVÁ

Ptali jsme se na odboru sociálního pojištění na ministerstvu práce a sociálních věcí:

Tím, že se člověk přestěhuje do Velké Británie, neztrácí nárok na výplatu tohoto důchodu. Sociální zabezpečení občanů Evropské unie upravuje evropské nařízení 1408/71 EEC. Podle něj dávky invalidního důchodu, získané podle předpisů jednoho členského státu nebo více členských států, není možné snížit, změnit nebo zrušit proto, že příjemce bydlí na území jiného členského státu než instituce, která má dávku vyplácet.

Plátcem důchodu je pravděpodobně Česká správa sociálního zabezpečení. Změnu bydliště je nutné tam nahlásit spolu s rodným číslem. Příjemce dávky také musí posílat v určitých intervalech „potvrzení o žití“, na základě kterého se důchod vyplácí zpětně nejvýše v tříměsíčních splátkách na účet do ciziny nebo případně na konto u peněžního ústavu v České republice. Kromě toho se příjemce musí dostavit na lékařské kontroly dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, který podmiňuje nárok na plný invalidní důchod.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 39/2008 pod titulkem Mám nárok na invalidní důchod, když žiji v cizině?