Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Americké přepřahání

Barack Obama a jeho příznivci pevně doufají, že se historie opakuje. Co na tom, že se John McCain po chytré nominaci Sarah Palinové na post viceprezidentky dostal v průzkumech do vedení. Všechno ostatní hraje do ruky jim – v moderních dějinách Spojených států ještě nikdy vládnoucí strana neobhájila nejvyšší úřad v situaci, kdy to šlo s americkou ekonomikou z kopce.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Barack Obama a jeho příznivci pevně doufají, že se historie opakuje. Co na tom, že se John McCain po chytré nominaci Sarah Palinové na post viceprezidentky dostal v průzkumech do vedení. Všechno ostatní hraje do ruky jim – v moderních dějinách Spojených států ještě nikdy vládnoucí strana neobhájila nejvyšší úřad v situaci, kdy to šlo s americkou ekonomikou z kopce. A s americkou ekonomikou to na konci osmileté vlády George W. Bushe jde z prudkého kopce.

Stačí pohled na první stránky jakýchkoliv světových novin. Burzovní křivky se řítí k zemi. Minulý týden zmizely z trhu dva velké finanční domy – banka Lehman Brothers zkrachovala a Meryll Lynch prodala sama sebe. Další otřesy se čekají. Nejistota a strach jsou nakažlivé. Na burzách vládne panika, ale chaos nezavládl z čista jasna.

Amerika a s ní provázaný zbytek světa balancuje na hraně recese již dobře rok. Američtí voliči přicházejí v krizi hypoték o své domy stejně, jako se hroutí finanční instituce a s nimi jejich investice. Nezaměstnanost v USA vystoupila v srpnu na své pětileté maximum – co na tom, že je stále nižší než v Evropě, před Bushem a jeho republikány bylo zkrátka lépe. Nálada znejistělých voličů je temnější každou návštěvou u benzinového čerpadla. O benzinu za sedmnáct korun za litr si průměrný Evropan sice může nechat jen zdát, jenže pro Američany,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].