Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Čiperná Evropa

Demografové Evropu rozdělili do 285 regionů a podle 24 různých indikátorů zkoumali, nakolik jsou jednotlivé oblasti připravené výzvu stárnutí populace a poklesu porodnosti zvládnout.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nové stěhování národů - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Nové stěhování národů - Autor: Archiv • Autor: Respekt

„Málo dětí, málo zbraní, málo spojenců. Jsme poraženi,“ vyhlásil do francouzského rozhlasu v červnu roku 1940 maršál Petain, když vysvětloval příčiny francouzské kapitulace. Stejný argument použili francouzští politici po druhé světové válce, když přijali strategické rozhodnutí – zavedli politiku, která měla rodinám umožnit vychovat dost dětí, aby Francii už nikdy nemohly převálcovat miliony sousedních Němců.

V integrované Evropě jsou už Němci s Francouzi přáteli, ale francouzská rodinná politika se osvědčila. Němkám se dnes narodí v průměru 1,32 potomka, zatímco Francouzkám dvě děti, po Islanďankách nejvíce v Evropě. Němců je dnes ještě o dvacet milionů více než Francouzů, v roce 2050 už to ale platit nebude – Francouzů i díky přistěhovalectví bude o deset milionů více než dnes, naopak Němců ubude o osm až dvanáct milionů.

Plodná emancipace

„Není to způsobené tradicí, ale cílenou politikou. Rodiny se třemi a více dětmi ve Francii neplatí prakticky žádné daně z příjmu, rodiče můžou děti starší tří let posílat do kvalitních a bezplatných celodenních školek a 99 procent z nich tu možnost využívá. V Německu se za školky musí platit, a navíc nejsou otevřené po celý den. Ukazuje to, že se počet obyvatel neřídí žádnými neovlivnitelnými přírodními zákony, ale zůstává v rukou politiků a jejich rozhodnutí,“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].