Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Po volbách letíte

Vláda za tichého souhlasu opozice už počtvrté a tentokrát asi definitivně odložila zákon, který měl podle evropského vzoru modernizovat českou státní správu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Když jde o oslabení úředníků, s opozicí se shodne. (Ministr Nečas) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Když jde o oslabení úředníků, s opozicí se shodne. (Ministr Nečas) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Princip „třikrát a dost“ v tomto případě rozhodně neplatí. Vláda za tichého souhlasu opozice už počtvrté a tentokrát asi definitivně odložila zákon, který měl podle evropského vzoru modernizovat českou státní správu. Tedy přilákat do ní kvalitní odborníky a konečně zajistit její nezávislost na politických vlivech.

Přinejmenším o pár let se tak odsunula naděje, že tady místo ustrašených a nevýkonných úředníků budeme mít nezávislé experty na to, jak dobře sloužit státu. Vláda sice slibuje, že co nevidět pro byrokraty připraví nová pravidla, ale nic není jisté. Jak je tedy možné, že zůstáváme poslední zemí Evropské unie, která nemá služební zákon?

Zbytečná přísnost

To pokušení bývá silné a jen málo ministrů mu po volbách odolá. „Vlastimil Tlustý přišel na úřad s dlouhým seznamem lidí, které chtěl nahradit,“ vzpomíná někdejší náměstek ministra financí Tomáš Prouza.„Dobře věděl, kdo má vliv na rozdělování zakázek, jako jsou privatizace nebo náhrady ekologických škod, a tyto lidi obratem vyměnil.“

Tlustý nebyl výjimečný případ. Jeho kolega v resortu dopravy Aleš Řebíček se rozloučil se sedmnácti z dvaceti ředitelů odborů, šéf resortu zdravotnictví Tomáš Julínek má stejnou bilanci: dvacet z dvaadvaceti. Neméně dramaticky si počínali jejich předchůdci.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].