Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

1,4 miliardy lidí na dně

V dubnu roku 2007 Světová banka oznámila, že extrémní chudobou je na celém světě postiženo 986 milionů lidí. Poprvé tak napočítala méně než jednu miliardu. Dne 26. srpna vyrukovala s neradostnou novinou. Podle dvou předních badatelů této instituce Šao-chua Čchena a Martina Ravalliona jsou „rozvojové země chudší, než jsme si mysleli“. Počet chudých činil v roce 2005 téměř 1,4 miliardy.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Světová chudoba v číslech. - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Světová chudoba v číslech. - Autor: Archiv • Autor: Respekt

V dubnu roku 2007 Světová banka oznámila, že extrémní chudobou je na celém světě postiženo 986 milionů lidí. Poprvé tak napočítala méně než jednu miliardu. Dne 26. srpna vyrukovala s neradostnou novinou. Podle dvou předních badatelů této instituce Šao-chua ČchenaMartina Ravalliona jsou „rozvojové země chudší, než jsme si mysleli“. Počet chudých činil v roce 2005 téměř 1,4 miliardy.

To neznamená, že se mizerie chudých zhoršila, nýbrž pouze, že je nyní lépe chápána. Banka zlepšila své odhady životních nákladů ve světě. Vynaložila nesmírné úsilí a porovnala ceny stovek výrobků ve 146 zemích, od balené rýže až po skládací deštníky. Ukázalo se, že v mnoha chudých zemích byly životní náklady podstatně vyšší, než se původně předpokládalo, a tak se také více lidí nacházelo pod hranicí chudoby.

Na základě těchto nově zjištěných cen začali Šao-chua Čchen a Martin Ravallion znovu počítat chudé na světě. Zároveň přitom stanovili novou hranici chudoby. Dříve banka zohledňovala lidi, kteří žili za méně než „jeden dolar denně“ (resp. za 1,08 dolaru při cenách z roku 1993, abychom byli zcela přesní). Tato populární definice chudoby byla Světovou bankou poprvé zveřejněna ve Zprávě o světovém rozvoji z roku 1990. Později ji přejala Organizace spojených národů (OSN), když se rozhodla snížit do roku 2015 počet chudých na polovinu.

Nyní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].