Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Klausovi se bouří ODS

Propast mezi nimi nebyla nikdy tak hluboká jako teď. Zatímco prezidenta Klause chválí ruská média za podporu vpádu své země do Gruzie, Topolánkova vláda posílá Gruzii pomoc a navrhuje proti Rusku tvrdý postup. Ale otázka zůstává pořád stejná. Zahraniční novináři a diplomaté ji naposledy pokládali po irském referendu o Lisabonské smlouvě: kdo vlastně mluví za Českou republiku?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Hlava státu se mračí, premiér zůstává klidný. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Hlava státu se mračí, premiér zůstává klidný. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Propast mezi nimi nebyla nikdy tak hluboká jako teď. Zatímco prezidenta Klause chválí ruská média za podporu vpádu své země do Gruzie, Topolánkova vláda posílá Gruzii pomoc a navrhuje proti Rusku tvrdý postup. Ale otázka zůstává pořád stejná. Zahraniční novináři a diplomaté ji naposledy pokládali po irském referendu o Lisabonské smlouvě: kdo vlastně mluví za Českou republiku? Vláda, nebo prezident? A my můžeme z domova přidat ještě jednu. Jak se rozhádaní vůdci budou domlouvat za čtyři měsíce, až se Česko postaví do čela Evropské unie?

Proti vládě

Prezidenta Václava Klause čekají neveselé chvíle. Když minulou středu večer komentoval vládní postoj odsuzující vpád do Gruzie a požadující urychlené stažení ruských vojsk, prohlásil, že kdyby vláda dál zastávala tento názor, „tak je to smutné a žalostné a já bych se na vládu velmi mračil“.

„Mračení“ bude jistě dost, ale spíš v opačném gardu. Vláda je totiž ve svém postoji ke konfliktu v Gruzii jednotná. „Vláda jako těleso se shoduje,“ říká premiér Topolánek.„A ODS má stejný názor jako vláda a ministr zahraničí a opačný než prezident,“ dodává místopředseda zahraničního výboru Tomáš Dub (ODS). „Rusko si sundává masku a je na místě mu dát najevo, co je pro nás nepřijatelné.“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].