Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Boj o soudy

Prezidentem čerstvě podepsaný zákon o soudech a soudcích silně posiluje vliv politiků na nezávislost justice. Definitivní podoba zákona o soudech a soudcích je zdrcující především proto, že zdejší politici dlouhodobě – a celkem úspěšně – právo i jeho vykonavatele ohýbají podle svých potřeb. Úplně černé to ale není.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nezávislá justice je ohrožena. (Brožová) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Nezávislá justice je ohrožena. (Brožová) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Prezidentem čerstvě podepsaný zákon o soudech a soudcích silně posiluje vliv politiků na nezávislost justice. Definitivní podoba zákona o soudech a soudcích je zdrcující především proto, že zdejší politici dlouhodobě – a celkem úspěšně – právo i jeho vykonavatele ohýbají podle svých potřeb. Úplně černé to ale není.

Vzhledem k několika rozsudkům z poslední doby, které jasně pojmenovaly zneužití politické moci, tady roste naděje, že s hledáním a prosazováním spravedlnosti to není až tak špatné. To, zda se místní justici podaří vymknout z politického sevření, teď závisí hodně na soudcích samotných. První nesmělý pokus už soudci položili na stůl.

Pravý opak

Ve známé kauze šéfky Nejvyššího soudu Ivy Brožové, kterou se pokusil tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec a prezident Václav Klaus protizákonně odvolat a na její místo dosadit loajálního politika Jaroslava Bureše, to Ústavní soud řekl jasně: politici by měli dát justici nezávislost a umožnit jí, aby si o sobě rozhodovala sama. Zároveň strážci konstituce nabídli návod, jak to udělat. Napříště to nemají být politici, kdo rozhodují o jmenování a odvolávání soudních funkcionářů, nebo o tom, kolik peněz a na co přesně dostanou.

S nástupem ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) získal tenhle plán reálné obrysy.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].