Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Prvních 15 minut

Větší než malé množství sudiček

Hravá, něžná, oduševnělá a s velkými mušími slunečními brýlemi – taková je toto léto Marta Svobodová. Ale tím parafráze trendy časopisu končí. Zatímco celebritu dělá z člověka to, že ho zná hodně lidí, tuto zpěvačku a výtvarnici stojí za to poznat pro to, co dělá.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nechtěla jsem, aby mi zakrněl mozek. - Autor: Jan Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Nechtěla jsem, aby mi zakrněl mozek. - Autor: Jan Němec • Autor: Respekt

Hravá, něžná, oduševnělá a s velkými mušími slunečními brýlemi – taková je toto léto Marta Svobodová. Ale tím parafráze trendy časopisu končí. Zatímco celebritu dělá z člověka to, že ho zná hodně lidí, tuto zpěvačku a výtvarnici stojí za to poznat pro to, co dělá.

U kolébky Marty Svobodové (1983) jako by se nějakým nedopatřením srazilo větší než malé množství sudiček. Píše, skládá, maluje, ryje, hraje, zpívá, tančí, natáčí. Díky tomu mohou být alba brněnské rockové alternativy Budoár staré dámy autorskou záležitostí od začátku do konce: od první noty a napsaného slova až po výtvarnou a grafickou podobu bookletu nebo videoklip. Tímto způsobem vznikají cédéčka skutečně kompaktní – kvalitní artefakt, který sourodě spojuje text, hudbu i obraz.

Vztahem audio-video, jeho nejrůznějšími možnostmi a kombinacemi v rámci multimediálního díla se Svobodová zabývá nejen prakticky. Dané oblasti nyní věnovala i svou teoretickou magisterskou práci na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně, kde do prázdnin studovala v Ateliéru videa. Ale aby těch zájmů nebylo málo: vedle FaVU stihla na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity absolvovat ještě aplikovanou fyziku se zaměřením na lékařství.

„Na tom FaVU jsem ze začátku jaksi plápolala a vlála. Tak jsem si řekla, že aby mi nezakrněl mozek, zkusím ještě něco jiného,“ vysvětluje. A jablko nepadlo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].