Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Stále stejný kuchař

Centrální shromažďovací a překladatelský výbor, jméno pekingského úřadu jako by pocházelo z Orwellova románu 1984. Jeho posláním bývalo představit Číňanům ortodoxní socialistické myšlení, stranický orgán třeba do čínštiny překládal Marxův Kapitál nebo Leninův spisek Co dělat?.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Autor fotografie: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Centrální shromažďovací a překladatelský výbor, jméno pekingského úřadu jako by pocházelo z Orwellova románu 1984. Jeho posláním bývalo představit Číňanům ortodoxní socialistické myšlení, stranický orgán třeba do čínštiny překládal Marxův Kapitál nebo Leninův spisek Co dělat?. Jenže na marxistické spisy před třiceti lety, kdy nastartovaly čínské kapitalistické reformy, začal sedat prach a výbor si musel najít úlohu v nové době.

A našel ji. Překvapivě ale v podpoře demokratických reforem. Od roku 1999 výbor, který si ponechal název připomínající časy maoistické „poetiky“, uděluje cenu za demokratické experimenty na lokální a regionální úrovni. „Nápadů na reformy místní vlády je v celé Číně hodně, snažíme se je srovnávat a vybírat z nich ty nejnadějnější,“ říká zástupce ředitele Jü Kche-pching, muž se zkušenostmi ze studijních pobytů v USA a neformální poradce prezidenta Chu Ťin-tchaa, jehož strana práci výboru platí.

Kapitalismus v Číně kdysi začal v malých hospodářských zónách na východním pobřeží. Jü věří, že podobně se i politické reformy rozšíří z úspěšných místních experimentů. Hovoří přitom o drobných, lokálních projektech. O soutěži několika politických stran, o svobodě i o rychlých změnách mlčí, a proto na rozdíl od disidentů požadujících demokracii západního střihu neskončil v převýchovném táboře či na psychiatrii, ale ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].